Zmrzlina a léto jdou spolu ruku v ruce. Někdo má rád smetanové, další dává přednost ovocným, jiný nedá dopustit na lehké a svěží sorbety. Pro jednu zmrzlinu ale mají slabost všichni, a sice vanilkovou. Ta nás provází už od dětství a pro drtivou většinu z nás je to i první zmrzlina, kterou jsme kdy ochutnali. Tak proč si ji neudělat doma? Navíc vylepšenou karamelem a kokosem!
Ingredience
Zmrzlina
- 200 ml plnotučného mléka
- 100 ml kokosového mléka
- 300 ml smetany ke šlehání (obsahu tuku alespoň 30 %)
- 1 vanilkový lusk
- 6 žloutků
- 300 g krupicového cukru
Poleva
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce rumu
- 100 g tmavého třtinového cukru
- 100 ml smetany (obsahu tuku alespoň 30 %)
- strouhaný kokos na ozdobu
Postup
Plnotučné a kokosové mléko a smetanu vlijte do hrnce. Přidejte vyškrábaná semínka z vanilkového lusku a zahřejte těsně pod bod varu. Odstavte a nechte 10 minut louhovat.
- Žloutky a cukr prošlehejte v míse a pak zvolna přilijte směs mléka a smetany. Přelijte do hrnce a za stálého míchání nechte na plameni tak dlouho, dokud směs nezhoustne.
- Karamelovou polevu připravte následovně: hnědý cukr zahřejte společně s vodou a vařte na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí a nezačne karamelizovat. Potom přilijte smetanu a rozmíchejte. Nakonec vmíchejte máslo a rum a nechte vychladnout.
- Hotovou zmrzlinu vlijte do plastové nádoby, přelijte karamelem a jemně promíchejte. Dejte alespoň na 24 hodin do mrazáku.
- Zmrzlinu naservírujte do skleniček a ozdobte strouhaným kokosem.