Artyčoková srdíčka na grilu s oreganem a solí – ideální příloha k masu

Vyzkoušejte tuto netradiční přílohu (nejen) k masu, i samotné je to lahůdka. Nemusí se grilovat jen papriky, houby a cuketa. Grilovaná artyčoková srdíčka ozvláštní každé posezení s přáteli.

Ingredience na artyčoková srdíčka na grilu:

  • velké artyčoky – cca po 300 gramech
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • ¼ lžičky sušeného česneku
  • ¼ lžičky hrubé mořské soli
  • 125 g rozpuštěného másla

Postup:

  1. Do velkého hrnce dejte vařit větší množství vody.
  2. Lodyhy artyčoků zkraťte na cca 1 cm. Tmavé vnější listy odstraňte a ponechejte jen ty světle zelené. Artyčoky položte na stranu a odřízněte horní polovinu tak, aby zbyla pouze artyčoková srdíčka. Ta rozřízněte podélně napůl a ihned vložte do velké skleněné nebo nerezové mísy s vodou a citronovou šťávou, díky níž artyčoky neztmavnou.
  3. Jednotlivé artyčoky vyndejte z citronové vody. Čajovou lžičkou vyškrábejte chmýřovitý vnitřek a malým nožíkem očistěte artyčoky z vnější strany.
  4. Srdíčka 10- 12 minut zvolna vařte v osolené vodě. Měli byste do nich snadno bodnout špičkou nože, ale nesmí být natolik měkká, aby se později na grilu rozpadala. Srdíčka slijte pomocí cedníku, nechte okapat a ještě teplá ve velké míse smíchejte s olejem, oreganem, česnekovým granulátem a solí. Artyčoky můžete od této chvíle až na 4 hodiny nechat v chladničce. Před grilováním je nechte ohřát na pokojovou teplotu.
  5. Gril rozpalte na přímý střední žár 175 -230 stupňů Celsia.
    Artyčoková srdíčka grilujte přímo nad přímým středním žárem a při uzavřeném poklopu 4-6 minut. Jednou je obraťte. Srdíčka by měla být teplá a hnědá.
  6. Podávejte s rozpuštěným máslem ihned po sundání z grilu.