Vyzkoušejte tuto netradiční přílohu (nejen) k masu, i samotné je to lahůdka. Nemusí se grilovat jen papriky, houby a cuketa. Grilovaná artyčoková srdíčka ozvláštní každé posezení s přáteli.
Ingredience na artyčoková srdíčka na grilu:
- 4 velké artyčoky – cca po 300 gramech
- šťáva z 1 citronu
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky sušeného oregana
- ¼ lžičky sušeného česneku
- ¼ lžičky hrubé mořské soli
- 125 g rozpuštěného másla
Postup:
- Do velkého hrnce dejte vařit větší množství vody.
- Lodyhy artyčoků zkraťte na cca 1 cm. Tmavé vnější listy odstraňte a ponechejte jen ty světle zelené. Artyčoky položte na stranu a odřízněte horní polovinu tak, aby zbyla pouze artyčoková srdíčka. Ta rozřízněte podélně napůl a ihned vložte do velké skleněné nebo nerezové mísy s vodou a citronovou šťávou, díky níž artyčoky neztmavnou.
- Jednotlivé artyčoky vyndejte z citronové vody. Čajovou lžičkou vyškrábejte chmýřovitý vnitřek a malým nožíkem očistěte artyčoky z vnější strany.
- Srdíčka 10- 12 minut zvolna vařte v osolené vodě. Měli byste do nich snadno bodnout špičkou nože, ale nesmí být natolik měkká, aby se později na grilu rozpadala. Srdíčka slijte pomocí cedníku, nechte okapat a ještě teplá ve velké míse smíchejte s olejem, oreganem, česnekovým granulátem a solí. Artyčoky můžete od této chvíle až na 4 hodiny nechat v chladničce. Před grilováním je nechte ohřát na pokojovou teplotu.
- Gril rozpalte na přímý střední žár 175 -230 stupňů Celsia.
Artyčoková srdíčka grilujte přímo nad přímým středním žárem a při uzavřeném poklopu 4-6 minut. Jednou je obraťte. Srdíčka by měla být teplá a hnědá. - Podávejte s rozpuštěným máslem ihned po sundání z grilu.