T-Bone steak je jedním z nejlepších kousků masa. Vyzkoušejte náš recept z kuchařky od Webera. Víte, proč T-Bone steak? Podle hřbetní kosti ve tvaru písmene „T“, která protíná 2 svaly: nízký roštěnec a pravou svíčkovou. Jedná se o jeden z nejkvalitnějsíšch steaků, které lze vůbec připravit. Má velmi jemná vlákna a chutné maso. Je vhodný ná pánev i na gril.
Suroviny na T-Bone steak a koření:
- 3 lžíce nasekaného rozmarýnu
- 6 rozmačkaných stroužků česneku
- 1 lžíce hrubé mořské soli
- 4 t-bone steaky – cca po 350 – 450 g o tloušťce 2,5 cm
- 2 lžíce olivového oleje
Na krém:
- 200 g zakysané smetany
- 2 lžíce křenu
- 1/4 lžičky kůry z bio citronu
- 2 lříce citronové šťávy
- 2 lžíce najemno nasekané šalotky
- 1 lžíce najemno nasekané petržele
- 2 lžičky worchesteru
- sůl
- pepř
Postup:
- V malé míse smíchejte suroviny na koření. Steaky po obou stranách potřete olejem, osolte a směs koření do nich rovnoměrně vetřete. Před grilováním nechejte steaky cca 15-30 minut odpočinout.
- Gril rozpalte na přímý žár.
- Kartáčem očistěte rošt. Steaky položte nad přímý žár a při uzavřeném poklopu grilujte až do požadovaného stupně propečení (6-8 min. do růžova/dočervena - medium rare). Během grilování steaky jednou až dvakrát obraťte.
- Pokud začnou z uhlí šlehat plameny, přesuňte steaky na chvíli mimo z přímého žáru. Po grilování steaky odeberte a nechte 3-5 minut dojít. Podávejte teplé - na stůl si připravte mističky s křenovým krémem.
- Křenový krém připravíte smícháním všech ingrediencí dohromady a následným vychlazením.