Tento recept na tatarák neboli tatarský biftek z hovězí svíčkové s kapary a šalotkou je jeden z nejjednodušších receptů tohoto typu. Jde v podstatě o téměř samotné maso, které je jen jemně dochuceno. Variant tatarského bifteku je samozřejmě nespočet, ať už jde o přidání vajíček, worchesteru nebo dijonské hořčice. Maso se může krájet, mlít nebo škrábat. Nejdůležitější je ale čerstvé maso. Pokud si tatarský biftek dáváte v restauraci, je dobré si od začátku všímat hygieny a čistoty na místě. A pokud by se vám zdálo, že je maso cítit nebo má atypickou barvu, je lepší riziko nepodstupovat.
Ingredience na tatársky biftek:
- 200 g hovězí svíčkové
- 20 g kaparových plodů
- 1 šalotka
- 20 g parmazánu, napr. Grana Padano
- rukola
- olivový olej, ideálně extra panenský
- sůl
- černý mletý pepř
- toustový chléb
Postup:
- Hovězí svíčkovou nakrájíme na drobné kostičky.
- Šalotku a kaparové plody najemno nakrájíme a přidáme k masu.
- Promícháme s olivovým olejem, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
- Podáváme s rukolou, hoblinami parmezánu a opečeným toastem.