Přestože je sushi typické pro Japonskou kuchyni a zcela neodmyslitelně k ní patří, počátky tohoto pokrmu spatřujeme spíše v jihovýchodní Asii. Právě tam se totiž na počátku 8. století začíná odvíjet příběh sushi. Na začátku tohoto příběhu však sushi ani zdaleka nevypadalo tak, jak ho známe dnes. Nejzákladnější suroviny, tedy rybu a rýži, ovšem nalezneme i v dávné historii.
Zatímco dnes je rýže neodmyslitelnou součástí pokrmu sushi, na počátku byla používána pouze jako pomocná surovina, jež měla ochránit rybu před zkažením. Protože v dobách minulých neexistovaly mrazáky a chladničky, bylo potřeba naložit ryby a maso do soli, a následně se nechávalo fermentovat. Aby byl tento proces urychlen, nacpávala se do vykuchané ryby rýže, jež se po ukončení fermentace vyhodila a konzumována tak byla už jen samotná ryba.
Od nezbytnosti ke kulinářskému umění
S postupem času se pro tuto přípravu začal používat i rýžový ocet, rýže se začínala vařit a již nebyla pouze pomocnou surovinou, ale stávala se neodmyslitelnou součástí sushi.
Od dob počátků sushi uběhlo již mnoho času, ryba připravená fermentací se však konzumuje dodnes a nejen to, tento druh sushi, který nazýváme Narezushi, patří mezi vrchol gastronomického umění nejprestižnějších japonských restaurací a byť to není pokrm, který se na jídelních lístcích vyskytuje běžně, pochutnávají si na něm opravdoví gurmáni. Vyznačuje se výraznou chutí a hlavně vůní.
Jako specifický druh japonského pokrmu
Narezushi je také nazýváno jako vyzrálé sushi. Narezushi je zcela specifickým druhem také proto, že k přípravě sushi pokrmu, jak ho známe dnes, se používají převážně čerstvé ryby a mořské plody, zatímco ryba v Narezushi již prošla určitým procesem fermentace. Jak již bylo výše uvedeno, rýže není součástí tohoto pokrmu, jak bývá zvykem u jiných druhů sushi a mořskou řasu zde také budeme hledat marně.
Zatímco v minulosti byla fermentace ryb nutnou součástí procesu jejich uchování, dnes se tato úprava považuje za kulinářské umění nejvyššího kalibru.
Zdroj náhledového obrázku: https://doyouknowjapan.com/sushi/