Tentokrát nebude řeč o sushi ani o sushi surovinách, ale o thajské specialitě Tom Kha, což je polévka, kterou by měl ochutnat každý, kdo alespoň trochu tíhne k asijské kuchyni. Tom Kah je klenotem mezi thajskými recepty a potřebné suroviny jsou běžně dostupné v normálních obchodech. Kokosové mléko dodá polévce jemnou chuť a není vyloučeno, že skvělá thajská polévka Tom Kah bude předkrmem třeba právě před milovaným sushi.
Ingredience:
- 1 litr kokosového mléka
- 200 ml vody
- 200 g nevařených a oloupaných krevet
- 1-2 stébla citronové trávy
- 150 g žampionů
- 1 menší thajský zázvor galangal (možno nahradit klasickým)
- 2-3 lžíce rybí omáčky na dochucení
- 2- 3 lžíce třtinového cukru na oslazení
- šťáva z 1 citrónu nebo limetky
- chilli olej na zakápnutí polévky (nebo 1-2 chilli čerstvé papričky)
- 1 svazek čerstvého koriandru
- 6-8 kafrových (limetkových) listů
POSTUP:
- Do hrnce dejte vařit kokosové mléko s vodou. Přidejte nakrájený zázvor na kousky silné půl centimetru, kafrové listy, citronovou trávu nakrájenou na šikmá kolečka, rybí omáčku a šťávu z citrónu nebo limetky. Poté nechte vařit 10 minut, aby se kokosové mléko provonělo s ostatními ingrediencemi.
- Přidejte žampiony nakrájené na čtvrtiny a dochuťte cukrem, případně opět rybí omáčkou, není-li polévka dost slaná.
- Vše krátce povařte, aby se ingredience spojily.
- Přidejte krevety a povařte asi 1-3 minuty, dokud nezačnou mít růžovou barvu.
- Hotovou polévku zakápněte olejem nebo nasekejte čerstvou chilli papričku. Dozdobte natrhaným koriandrem.