Ať už jste vegetariáni, vegani nebo vám jen nevoní syrová ryba, neznamená to, že se musíte vzdát sushi. Bojíte se, že sushi bez ryby nebude stát za to? Přesvědčíme vás o opaku. Stačí zvolit správné přísady, které vytvoří to nejlepší veganské sushi.
Proč si vychutnat vegetariánské sushi
Nejenže je veganské sushi velmi chutné a tvoří příjemnou změnu oproti tomu klasickému, navíc má také spoustu zdraví prospěšných účinků. Třeba taková okurka, která se do veganského sushi přidává, má nízkou kalorickou hodnotu, a je tak skvělá na hubnutí. Také podporuje činnost jater a považujete se za účinný přípravek pro udržení mladistvého vzhledu pokožky.
I lahodné avokádo dokonale doplní dietní pokrmy. Má totiž vysoký obsah vlákniny a poskytuje téměř 20 základních živin. Je bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro zdraví srdce, mozku a očí.
Vašemu srdci prospěje i mrkev, která se často do sushi přidává. Beta-karoten obsažený v mrkvi působí jako antioxidant a výrazně zpomaluje stárnutí buněk. Zdravotní benefity má i další zelenina, ze které si vegetariánské sushi můžete připravit.
Základem je kvalitní zelenina
Vůbec nejlépe se ve veganském sushi vyjímá okurka a avokádo. Japonci obecně syrovou zeleninu pro výrobu sushi nepoužívají, tyto dva druhy však berou na milost. Hlavně díky tomu, že jsou v syrovém stavu lepší a vlastně je ani pořádně uvařit nemůžete.
Okurky jsou nejlepší ty, které nemají moc semínek a jsou měkké. Jak je nejlépe zpracovat? Rozkrojte okurku na půl a poté na tenké proužky. Stejně naložte i s mrkví, která v sushi vytvoří zajímavou chuť. Mrkev můžete na chvíli nechat podusit v páře, aby nebyla tak tvrdá a křupavá a do sushi dobře zapadla.
Avokádo volte vždy zralé. Tak, aby bylo měkké a abyste ho v sushi nemuseli příliš chroupat.
Další zelenina do veganského sushi
Zajímá vás, která zelenina vykouzlí z vašeho sushi skvělou pochoutku? Máme pro vás pár dalších tipů.
- Jarní cibulka – použijte syrovou, umytou a na plátky nakrájenou.
- Chřest – zbavte ho tvrdých okrajů a nechte asi 1–3 minuty podusit a poté vychladnout.
- Batáty – oloupané batáty poduste, dokud nebudou uvařené, ale stále pevné.
- Cuketa – oloupejte a nakrájejte stejně jako okurky a nechte asi 1–2 minuty podusit.
- Klíčky – stačí umýt, vyčistit a přidat k ostatní zelenině do sushi rolky.
Už věříte, že vegetariánské sushi nemusí být nuda? Zvolte tu správnou zeleninu do veganského sushi a pochutnejte si na lahůdce, která je navíc dietní a snadno si ji připravíte doma.
Tip: Nedílnou součástí sushi je nakládaný zázvor. Přečtěte si, jak zázvor prospěje vašemu zdraví.