Veganské sushi nemusí být nuda. Poradíme vám, kterou zeleninu zvolit

Ať už jste vegetariáni, vegani nebo vám jen nevoní syrová ryba, neznamená to, že se musíte vzdát sushi. Bojíte se, že sushi bez ryby nebude stát za to? Přesvědčíme vás o opaku. Stačí zvolit správné přísady, které vytvoří to nejlepší veganské sushi.

Proč si vychutnat vegetariánské sushi

Nejenže je veganské sushi velmi chutné a tvoří příjemnou změnu oproti tomu klasickému, navíc má také spoustu zdraví prospěšných účinků. Třeba taková okurka, která se do veganského sushi přidává, má nízkou kalorickou hodnotu, a je tak skvělá na hubnutí. Také podporuje činnost jater a považujete se za účinný přípravek pro udržení mladistvého vzhledu pokožky.

I lahodné avokádo dokonale doplní dietní pokrmy. Má totiž vysoký obsah vlákniny a poskytuje téměř 20 základních živin. Je bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro zdraví srdce, mozku a očí.

Vašemu srdci prospěje i mrkev, která se často do sushi přidává. Beta-karoten obsažený v mrkvi působí jako antioxidant a výrazně zpomaluje stárnutí buněk. Zdravotní benefity má i další zelenina, ze které si vegetariánské sushi můžete připravit.

veganske-sushi-1024x683

Základem je kvalitní zelenina

Vůbec nejlépe se ve veganském sushi vyjímá okurka a avokádo. Japonci obecně syrovou zeleninu pro výrobu sushi nepoužívají, tyto dva druhy však berou na milost. Hlavně díky tomu, že jsou v syrovém stavu lepší a vlastně je ani pořádně uvařit nemůžete.

Okurky jsou nejlepší ty, které nemají moc semínek a jsou měkké. Jak je nejlépe zpracovat? Rozkrojte okurku na půl a poté na tenké proužky. Stejně naložte i s mrkví, která v sushi vytvoří zajímavou chuť. Mrkev můžete na chvíli nechat podusit v páře, aby nebyla tak tvrdá a křupavá a do sushi dobře zapadla.

Avokádo volte vždy zralé. Tak, aby bylo měkké a abyste ho v sushi nemuseli příliš chroupat.

veganske-sushi2

Další zelenina do veganského sushi

Zajímá vás, která zelenina vykouzlí z vašeho sushi skvělou pochoutku? Máme pro vás pár dalších tipů.

  • Jarní cibulka – použijte syrovou, umytou a na plátky nakrájenou.
  • Chřest – zbavte ho tvrdých okrajů a nechte asi 1–3 minuty podusit a poté vychladnout.
  • Batáty – oloupané batáty poduste, dokud nebudou uvařené, ale stále pevné.
  • Cuketa – oloupejte a nakrájejte stejně jako okurky a nechte asi 1–2 minuty podusit.
  • Klíčky – stačí umýt, vyčistit a přidat k ostatní zelenině do sushi rolky.

Už věříte, že vegetariánské sushi nemusí být nuda? Zvolte tu správnou zeleninu do veganského sushi a pochutnejte si na lahůdce, která je navíc dietní a snadno si ji připravíte doma.

veganske-sushi3

Tip: Nedílnou součástí sushi je nakládaný zázvor. Přečtěte si, jak zázvor prospěje vašemu zdraví.