Hovězí steaky se samozřejmě liší v závislosti na části, ze které maso pochází. Některé postupy při přípravě jsou však pro všechny steaky společné a vyplatí se na ně pamatovat. Vaše chuťové buňky to zaručeně ocení.
Hovězí maso na steak nikdy neomývejte vodou. Vždy ho po vybalení pouze otřete papírovou utěrkou. Než půjde steak na gril nebo na pánev, nechte ho odstát, aby dosáhl pokojové teploty.
Než dojde k tepelné úpravě, bývá lepší odstranit ze steaku bylinky a kusy česneku, které na něm ulpěly při marinování. Ty by se totiž mohly později připalovat.
Ať už děláte steak na grilu, nebo v pánvi, vždy ho pokládejte až na řádně rozpálený povrch. Steak byste z pánve neměli odtrhávat násilím. Až bude připravený k otočení, pustí se sám. Maso nikdy nepropichujte, abyste nepřišli o jeho šťavnatost.
Když je steak hotový a sundáte ho z pánve, nechte jej ještě několik minut "odpočívat" na prkénku. Ustálí se v něm šťávy a nebudou při krájení vytékat.
Na pánvi nikdy nedělejte větší množství steaků. Místo rychlého zatažení by se mohly dusit a to je nežádoucí.
propečenost steaku pomocí rukou
Promačkejte bříško dlaně a :
- spojte ukazováček a palec = rare
- spojte prostředníček a palec = medium
- spojíte prsteníček a palec = well
propečenost steaku pomocí TEPLOMĚRU
- 37 - 45°C = blue rare
- 45 - 55°C = rare
- 60°C = medium rare
- 63°C = medium
- 67°C = medium well
- 73°C = well done
- 83°C = very well done
Více zajímavých tipů a receptů najdete na blogu milujusteak.cz