Zamilovali jste si rozmanité chutě asijské kuchyně? V tom případě by ve vaší domácnosti neměla chybět pořádná wok pánev. Jedině s ní vykouzlíte pokrmy, za které by se nemusela stydět ani vyhlášená asijská restaurace.
Pánve WOK vám v kuchyni pomůžou kouzlit
Při přípravě chutných asijských pokrmů se neobejdete bez kvalitních surovin a dobrého receptu. Ani s nimi však nemáte záruku dokonalého výsledku. K němu potřebujete i vhodné náčiní. Naprostá většina asijských jídel vzniká smícháním a následným smažením většího množství surovin. Prim tak v tomto případě hraje pánev. Konkrétně wok pánev, bez které to tentokrát opravdu nepůjde.
Prostorná pánev vám umožní dokonale promíchat všechny vůně i chutě a také vám ušetří spoustu práce s následným mytím sporáku. Nemusíte se ale bát, že byste ji využili jen při přípravě asijských pokrmů. Jedná se o všestranného pomocníka, kterého uplatníte i u celé řady dalších kulinářských specialit.
Proč se bez wok pánve neobejde žádná domácnost?
Pánve wok se pyšní dokonale promyšleným tvarem, který zajišťuje jejich multifunkčnost. V pánvi můžete své pokrmy smažit i vařit. Stačí jen vhodně použít pokličku – bez ní to bude prudké smažení, s ní zase pomalé vaření.
Pokud neradi topíte své jídlo v oleji, čímž zabíjíte jeho chuť i živiny, máme pro vás dobrou zprávu. Wok pánve jsou uzpůsobeny tak, aby vám stačilo malé množství oleje. Připravený pokrm poté působí lehce a svěže – a právě takový i je. Vděčíme za to opět dokonalému tvaru pánve, který zajišťuje rovnoměrnou distribuci tepla. Postačí vám jen velmi krátká doba smažení a výjimečný výsledek máte zaručen.
Vyberte si pánev wok přesně na míru
Na trhu (i v našem e-shopu) naleznete celou řadu pánví. Kromě různých velikostí můžete vybírat i z velkého množství materiálů. K dispozici máte pánve nerezové, keramické, měděné i litinové; nesmíme však zapomenout ani na rozličné tvary. Tady máte na výběr pánve s kulatým a rovným dnem. Rozhodující je v tomto případě především typ vašeho sporáku. Zakulacené pánve se výborně hodí na otevřený oheň, zatímco ty s rovným dnem si budou skvěle rozumět s indukcí nebo sklokeramickou varnou deskou.
Máte jasno, která wok pánev se stane vaší vstupenkou do světa dokonalých chutí a vůní asijské kuchyně?
KUŘECÍ STIR-FRY
Ingredience
80 ml sójové omáčky, 60 ml sladké chilli omáčky, lžíce cukru, 2 lžíce rýžového octa, 3 kuřecí prsa nakrájená na tenké plátky (každé prso o hmotnosti asi 170 g), 450 g vaječných tenkých čínských nudlí (hokkien, pokud nemáte, můžete použít i rýžové nudle), 60 ml slunečnicového oleje, 2 stroužky česneku (nakrájené na tenké plátky), 2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru, 2 menší brokolice (rozkrojené na třetiny), cibule (nakrájená na jemno), červená sladká paprika (nakrájená na jemno)
Postup
1. Zamíchejte v míse sójovou omáčku, sladkou chilli omáčku, cukr a rýžový ocet. Přidejte plátky kuřete, řádně promíchejte a nechte marinovat v lednici aspoň 15 minut.
2. Mezitím uvařte nudle podle návodu. Sceďte, dejte stranou a přikryjte, ať zůstanou teplé.
3. Pánev wok rozpalte a rozehřejte na ní 1 a půl lžíce oleje. Jakmile se z pánve začne kouřit, osušte kousky kuřete (marinádu nechte stranou) a rychle opékejte na 2 části, každou zhruba 3 - 4 minuty do zlatova. Opatrně vytřete wok pánev papírovou utěrkou.
4. Do pánve wok dejte zbylou marinádu a přiveďte k varu, nechte 1 minutu bublat a potom dejte marinádu stranou. Opět vytřete pánev kuchyňskou utěrkou.
5. Rozehřejte zbylý olej a rozpalte wok na vysokou teplotu. Rychle osmahněte česnek, zázvor, brokolici, cibuli a sladkou papriku (cca 1 minutu). Vraťte do pánve kuře a marinádu a nechte ještě 2 minuty opékat, aby se vše řádně prohřálo. Servírujte ihned s připravenými nudlemi.
VIETNAMSKÝ KARAMEIZOVANÝ VEPŘOVÝ BŮČEK S RÝŽÍ A MRKVOVÝM SALÁTKEM
Ingredience
100 g třtinového cukru, 800 g vepřového boku bez kosti (nakrájený na 3cm kousky), 250 ml kokosové vody, 2 stroužky česneku (nasekané na jemno), 2 lžíce rybí omáčky, 1/4 lžičky mletého bílého pepře, vařená rýže k podávání
Na mrkvový salátek
1 mrkev (oškrábaná, nakrájená na dlouhé tenké proužky), 60 ml rýžového octa, 1 lžíce cukru, 1/4 lžičky soli, čerstvý koriandr, čerstvá máta, čerstvá chilli paprička (nasekaná na drobno)
Postup
1. Připravte si salátek. Smíchejte mrkev, rýžový ocet, cukr a sůl v misce. Dejte stranou, občas promíchejte. Nechte minimálně 20 minut odležet, aby se rozvinuly všechny chutě.
2. Mezitím nechte na pávi rozpustit cukr s 1 lžící vody. Vařte asi 4 - 5 minut dokud cukr nezkaramelizuje. Pozor, ale abyste ho nevařili příliš dlouhou, byl by jinak hořký.
3. Přidejte do pánve bůček a promíchejte s karamele. Vmíchejte kokosovou vodu a přiveďte k varu. Pak přidejte česnek, rybí omáčku a pepř. Vařte na mírném ohni, dokud se omáčka nezredukuje a maso bude měkké. Bude to trvat zhruba hodinu a půl.
4. Osušte mrkev a promíchejte ji v míse s koriandrem, mátou a chilli. Podávejte ke karamelizovanému bůčku s vařenou rýží.
Zdroj receptů a obrázků k receptům: www.taste.com.au