Loupací nože

14 položek celkem
Loupací nůž 7 cm Classic WÜSTHOF
1 829 Kč
WU4062
147092 loupaci nuz professional s zwilling
1 742 Kč
ZW31020051
Loupací nůž Grand Gourmet PC WMF
1 750 Kč
WM1889706032
210955 2 nuz na zeleninu alpha oak 13 cm hneda gude
2 475 Kč –6 %
2 320 Kč
GUDEE46413
Nůž na loupání Nordic kitchen 9 cm Eva Solo
2 402 Kč
ES515400
Loupací nůž Twin Grip Zwilling modrý 5,5 cm
260 Kč
ZW38090061
Loupací nůž Gourmet Zwilling 6 cm
977 Kč
ZW36110061
Loupací nůž Twin Zwilling 5 cm
295 Kč –7 %
273 Kč
ZW38040050
Loupací nůž Twin Grip Zwilling 6 cm
295 Kč
ZW38720060
1464 13 w
1 875 Kč
GUDE146413
Loupací nůž FOUR STAR® ZWILLING
1 360 Kč –11 %
1 209 Kč
ZW31070051
Nůž na zeleninu/vykosťovací 7 cm Classic WÜSTHOF
1 829 Kč
WU4002
D464 13 white
3 300 Kč
GUDED46413
210907 nuz na zeleninu kappa 13 cm stribrna gude
2 150 Kč
GUDE46413

Loupací nože - vaši malí šikovní pomocníci

K čemu slouží loupací nůž ?

Loupací stroje dělají přesně to, co jejich název napovídá: zbavují ovoce a zeleninu slupky nebo je loupou. Mají krátkou, neohebnou, mírně zahnutou čepel s ostřím na vnitřní straně oblouku

Jaký je dobrý loupací nůž?

  • Většina loupacích nožů se používá hlavně k loupání ovoce a zeleniny, proto musí být pěkně ostré.
  • Aby se zabránilo vyklouznutí a pořezání ruky, měla by být rukojeť ergonomická a výběr nejlepšího materiálu by měl být pečlivě zvážen, aby byla zajištěna kontrola nad nožem při jeho používání.
  • Ideálním materiálem je uhlíková nebo srovnatelná ocel, protože dobře drží ostří, snadno se brousí mokrým kamenem a snadno se brousí ocelovou tyčí.

Jaký je rozdíl mezi okrajovacími a loupacími noži?

Přestože jsou oba nože malé a mohou být velmi užitečné při práci se zeleninou, existují mezi oběma typy nožů určité rozdíly:

  • Loupací nože mají často čepel dlouhou 5 až 10 cm, zatímco krájecí nože mají obvykle čepel dlouhou 7,5 až 12,5 cm.
  • Loupací nože mají zakřivené čepele s ptačím zobákem, které jsou ideální pro vytváření krásných příloh, zatímco příborové nože mají rovné, dvojitě zkosené ostří.
  • Loupací nože se většinou používají k loupání ovoce a zeleniny, zatímco okrajovací nože se používají také k vykrajování jader a krájení drobných předmětů.

Pro lepší přípravu ovoce a zeleniny si můžete prohlédnout také naše struhadla na zeleninu a mandolíny a loupače.

Jak se starat o loupací nůž?

Kuchyňské nože představují nemalou investici, takže pokud chcete, aby vám loupací nůž vydržel dlouho, dodržujte tato jednoduchá pravidla pro čištění a skladování nožů:

  • nože jsou často vhodné do myčky, ale doporučujeme čistit nůž ručně, protože čisticí prostředky v myčce mohou poškodit povrch ocelové čepele
  • pokud má nůž dřevěnou rukojeť, nedávejte ho do myčky nádobí
  • abyste zabránili vysychání dřevěných rukojetí, pravidelně je mažte lněným olejem nebo včelím voskem
  • ukládejte nůž odděleně, aby se čepele neztupily. Použijte blok na nože nebo pouzdro na nůž
  • pravidelně brousit nůž