Kuchyňská prkénka
Prkénko na krájení– jedna z nezbytností kuchyně
K čemu slouží krájecí prkénko?
Prkénko na krájení je jedním ze základních kuchyňských nástrojů, který se používá jako bezpečný povrch pro krájení nebo sekání potravin. Deska se také používá k přenášení nakrájených potravin z varné desky do hrnce nebo misky a někdy k podávání občerstvení na stůl. (přečtěte si naši kompletní nákupní příručku pokud se chcete podívat, do kterých 10 kuchyňských nezbytností se vyplatí investovat).
Jaké typy materiálů se používají na krájecí prkénka?
Dřevo a plast jsou nejběžnější materiály používané pro prkénka na krájení. Někdy se také můžete setkat se skleněnými prkénky, která se snadno čistí, ale nejsou bezpečná pro čepele vašich nožů.
Příliš abrazivní povrch má potenciál snadno otupit ostří nože díky své křehké struktuře. U slušného materiálu prkénka jsou vyžadovány měkké, hygienické a neabrazivní vlastnosti, ale neměl by být příliš jemný nebo lámavý.
- Dřevo
Dřevěná prkénka na krájení mají oproti plastovým prkénkům některé obrovské výhody. Jsou samoopravné, což z nich dělá kuchyňské doplňky s dlouhou životností. Dřevo a tvrdá dřeva zejména (jako javor nebo akácie) jsou navíc jemnozrnné a kapilární působení těchto zrn stahuje tekutinu a zachycuje bakterie – které jsou usmrceny, když deska po čištění schne. Kvůli antiseptickým vlastnostem materiálu se dřevo používá také k výrobě sýrových prkének.
- Bambus
Bambus – ačkoliv je technicky vzato tráva, sdílí mnoho vlastností se dřevem, včetně toho, že je pevný, odolný a antimikrobiální. Bambusová prkénka mají přirozené antimikrobiální vlastnosti, které zabíjejí bakterie, dokonce i ty, které proniknou dovnitř skrze povrch, takže pokud se vám líbí vzhled bambusového prkénka, můžete je bezpečně vyzkoušet.
- Plast
Na rozdíl od dřeva plastové desky umožňují mytí abrazivnějšími čisticími prostředky nebo v myčce nádobí, aniž by došlo k poškození desky nebo k tomu, aby prostředky zůstaly a následně kontaminovaly potraviny.
Většina kvalitních polyetylenových plastových desek s vysokou hustotou je také bezpečná pro vaše nože, i když se zubatým nožem by se plastové prkénko nemělo používat, protože může výrazně zkrátit životnost produktu.
Co byste měli zvážit při výběru prkénka do kuchyně?
Při výběru prkének do kuchyně pamatujte, že potřebujete více prkének. V ideálním případě byste měli mít samostatné prkénko na maso, ryby, chléb a zeleninu. Při výběru produktu vezměte v úvahu následující:
- je-li prkénko bezpečné pro vaše nože
- má-li antibakteriální vlastnosti
- je-li vhodné do myčky nádobí
- jak dlouho vydrží
- zdali budete moci používat obě strany prkénka
- má-li stojan/budete jej moci zavěsit?
- má-li nějaké speciální funkce, které by byly užitečné (vyvýšené okraje, okraje s úchyty pro pevné uchopení, odvodňovací drážka)
- je-li skládací
Continenta, Joseph Joseph, Koziol, Brabantia a Blomus jsou jen některé ze značek, které v Kulině nabízíme. Jsou k dispozici v různých barvách, velikostech a stylech a určitě je budete moci sladit se stylem vaší kuchyně.
V Kulině nabízíme také sýrová prkénka a tapas prkénka.