Oblíbenost sushi roste po celém světě. Každý národ si ale tuto japonskou pochoutku často vychutnává po svém. Známé jsou například americké california maki, vegetariánské sushi, sladké sushi nebo dle sezóny sushi s chřestem. Co by ale mělo rozhodně zůstat stále stejné? Rozhodně příprava rýže na sushi, která je samotným srdcem sushi.
Sushi rýže se dochucuje speciálním rozvarem. Na 1 kg uvařené rýže je potřeba přibližně 100 ml rozvaru. Množství ale přizpůsobte vlastní chuti.
Mohlo by se vám hodit:
Rozvar na sushi rýži
Ingredience
- 70 ml rýžového octa
- 20 g soli
- 50 g cukru
- pár kapek limetky
Postup
- Všechny ingredience dejte do jednoho hrnce.
- Zahřívejte, dokud se vše nerozpustí.
1. Sushi rýži properte studenou vodou, dokud nebude voda téměř čirá. Nemělo by to ale trvat déle než 4 minuty.
2. Rýži vložte do rýžovaru, nebo do hrnce, a přidejte vodu. Na 1 kg rýže 1,3 l vody.
3. Vařte pod pokličkou, dokud se veškerá voda nevstřebá nebo neodpaří.
4. Poté nechte rýži 10 minut odpočinout a nasypejte do nádoby, kde ji ochutíte rozvarem. Rozvar rozlijte rovnoměrně do vlažné rýže a jemně ho s ní smíchejte (nemíchejte silou, rýže by ve výsledku neměla být kašovitá, ale hezky kyprá).
Rada šéfkuchaře
Pokud máte čas, začněte rýži během míchání ochlazovat vějířem nebo jiným vhodným nástrojem.
Zajímavost
Každý rok se urodí přibližně 680 milionů tun rýže. Jelikož je rýže základní potravinou pro většinu národů Asie, její průměrná roční spotřeba je 150 kilogramů na osobu. Pro srovnání - Evropan sní v průměru kolem 3 kg rýže ročně.