Sous Vide hrnce a příslušenství
Vakuová varná konvice Sous-vide - váš neobvyklý kuchyňský pomocník
Francouzský výraz sous vide, který v překladu znamená "ve vakuu", označuje metodu vaření, při níž se potraviny vloží do vzduchotěsné nádoby a ponoří do hrnce s vodou, která se zahřeje na určitou teplotu.
Jaké jsou největší výhody vaření sous vide?
Ačkoli vaření metodou sous vide vyžaduje specifické vybavení a více času, má některé velké výhody.
- máte velkou kontrolu nad dobou vaření. Potraviny lze připravit a vakuově uzavřít až den předem a nechat je pomalu vařit ve vodní troubě. Jídlo můžete připravit přes noc a servírovat ho, kdykoli budete chtít.
- nemusíte sami kontrolovat teplotu - maso a ryby můžete vařit po nastavenou dobu, aniž byste museli sami kontrolovat teplotu
- vaření metodou sous vide je bez použití rukou! - stačí jen vakuově zabalit potraviny, vložit je do vody, nastavit teplotu a odejít
- Sous vide zachovává více živin a vitamínů než jiné způsoby vaření.
- vařiče sous vide umožňují křehčí maso
- sous vide lze vařit téměř cokoli, někteří šéfkuchaři ji používají i k vaření vajec na měkko.
Jak se používá vakuový hrnec Sous-vide?
Pro začátek budete potřebovat alespoň tři věci: vodu, velkou nádobu a uzavíratelný sáček. Nejběžnějším typem prémiových uzavíratelných sáčků jsou vakuově uzavíratelné sáčky, které můžete získat na našich webových stránkách.
Vzhledem k tomu, že vařením sous vide se chuť jídla zintenzivňuje, doporučujeme před zabalením do sáčku použít malé množství koření na dochucení jídla. Sáček jednoduše naplňte, vymačkejte z něj vzduch a vložte jej do teplé vodní lázně v nádobě.
Jaké jsou základní požadavky na vařič sous-vide?
Kromě vařiče sous-vide budete potřebovat další vybavení, jako je vakuová svářečka, vakuové sáčky nebo fólie, vakuová pumpa. Některé z nich jsou uvedeny níže:
Vakuovačka na Sous-vide stroj: Vakuové těsnicí stroje fungují tak, že z plastového sáčku s potravinou před jeho uzavřením teplem odstraní vzduch. Potraviny tak vydrží déle čerstvé, protože se v nich vytvoří prostředí, které mimořádně ztěžuje rozvoj mikrobů. Používá se pro vaření pod vakuem, protože těsné těsnění také zabraňuje ztrátě vlhkosti a připalování.
Sáčky do vakuovačka na Sous-vide: Potraviny vydrží ve vakuových sáčcích až 8krát déle čerstvé. Všechny živiny zůstávají nedotčené a mají stále plnou chuť a vůni. Tyto sáčky jsou pro vaření ve vakuu nejlepší, protože jsou odolné a při zahřátí vydrží popálení.
Abychom vám zaručili velmi úspěšný zážitek z vaření, nabízíme vám vše, co potřebujete pro vaření sous-vide, od vařičů sous-vide až po veškeré příslušenství od renomovaných firem, jako jsou např Severin a Zwilling.