Zkuste letos zařadit ke svým receptům na vánoční cukroví tento recept na mandlové linecké cukroví. Mandle dodají těstu skvělou chuť a také barvu.
Ingredience:
- 1 žloutek
- 280 g hladké mouky
- 180 g másla
- 250 g cukru moučka
- 1 vrchovatá lžíce a jemno namletých mandlí
- vaše oblíbená marmeláda nebo džem
Potřebné vybavení:
- váleček na těsto
- vál
- vykrajovátka
- plech na pečení
- pečící papír
Postup:
1. Nejprve smíchejte sypké ingredience.
2. Tuto směs nasypte na vál a uprostřed směsi prstem vytvořte důlek.
3. Do důlku dejte žloutek a máslo nakrájené na malé kostičky.
4. Pomocí rukou nyní vypracujte hladké těsto.
5. Těsto zabalte do fólie a dejte alespoň na hodinu odpočinout do ledničky.
6. Po vychladnutí těsto rozválejte na výšku cca 2-3 mm a pomocí vykrajovátek vykrajujte tvary dle libosti. Nezapomeňte však udělat od každého tvaru sudý počet a polovinu vždy s dírkou.
7. Jednotlivé tvary klademe na pečícím papírem vyložený plech.
8. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C do zezlátnutí (cca 5 - 6 minut).
9. Po vychladnutí k sobě slepujeme jednotlivé dvojice marmeládou nebo džemem.