Mrkvový dort je klasika. Pokud jste si ho oblíbili, pak rozhodně vyzkoušejte i tyto lahodné mrkvové koláčky se smetanovým sladkým krémem. Jsou stejně tak dobré a vláčné, ale na přípravu mnohem snadnější, takže vám s nimi mohou pomoci klidně i děti. Mrkvové koláčky jsou ideální jako pohoštění pro návštěvu nebo na nějakou párty. Udělat je však můžete i jako cukroví na Vánoce.
Ingredience (počet koláčků = 14)
- 2 hrnky nastrouhané mrkve
- 100 g krystalového cukru
- 50 g másla
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého karamelu s vanilkou
- 2 lžičky strouhané pomerančové kůry
- 1 vejce
- 120 g hladké mouky
- ¼ lžičky jedlé sody
- špetka soli
- pečicí papír
Krém:
- 100 g sýru Philadelphia
- 1 lžíce vanilkové pasty
- 1 lžička másla
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 100 g moučkového cukru
Postup:
1. Troubu předehřejte na 200 °C a plechy vystelte pečicím papírem.
2. V míse smíchejte nastrouhanou mrkev se dvěma lžícemi krystalového cukru a nechte vypotit šťávu. Tu pak vylijte.
3. Ušlehejte vejce s rozpuštěným máslem, olejem a pomerančovou kůrou.
4. Do veliké mísy nasypte mouku, zbývající krystalový cukr, skořici, mletý karamel s vanilkou, jedlou sodu a špetku soli. Promíchejte a pak přidejte mrkvovou a máslovou směs. Míchejte, dokud se všechny složky nespojí.
5. Lžící tvarujte z těsta malé hromádky (nebo použijte kulaté vykrajovátko), které dávejte alespoň 5 cm od sebe na plech vystlaný pečicím papírem. Pak na ně lžící přitlačte, aby vznikly kulaté placičky - mrkvové koláčky.
6. Pečte 15 až 20 minut.
7. Mezitím si připravte náplň. V robotu umixujte smetanový sýr s vanilkovou pastou, máslem a citronovou kůrou tak, aby vznikl nadýchaný krém. Pak do něj vmíchejte moučkový cukr a ještě krátce promixujte.
8. Vychladlé mrkvové koláčky namažte krémem a slepte k sobě.
Tip: Vyzkoušejte také mrkvovou bábovku podle našeho receptu.