Dnes pro vás opět máme recept vytvořený blogerskou celebritou, Luckou, která stojí za skvělým blogem Mlsy od Lucy. Protože víc a víc lidí trpí nesnášenlivostí k lepku, vytvořila speciálně pro nás recept na bezlepkovou roládu s jahodami, kterou zvládne úplně každý! :-) Tak se na to pojďme vrhnout!
Náročnost: střední
Doba přípravy: 20 minut + pečení a chlazení
Množství: 1 roláda
Ingredience:
Těsto:
- 5 vajec
- 50 g třtinového moučkového cukru (lze použít i obyčejný)
- 40 g tapiokové mouky
Krém:
- 150 g zakysané smetany
- 150 ml smetany ke šlehání 33%
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 160 g jahod
+ na potření pečicího papíru 1 čajová lžička slunečnicového oleje
Postup:
- Předehřejte si troubu na 180°C, plech vyložte pečicím papírem a pomažte slunečnicovým olejem.
- Oddělte žloutky od bílků. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a žloutky šlehejte s cukrem, dokud nevznikne nadýchaná směs.
- Do žloutkové směsi po částech přisypávejte tapiokovou mouku. Jakmile je mouka zapracovaná, začněte opatrně ručně po částech vmíchávat do směsi tuhý sníh z bílků.
- Hotové těsto vlijte na plech, rovnoměrně rozprostřete a dejte péct. Pečte do té doby, dokud není povrch těsta zlatavý.
- Mezitím, co se těsto peče, si připravte krém a pokrájejte jahody.
- Krém připravíte tak, že ušleháte do tuha smetanu a poté do ní opatrně vmícháte zakysanou smetanu s vanilkovým extraktem.
- Jahody očistěte, omyjte a nakrájejte na menší kostičky.
- Když je piškot upečený, sundejte jej z plechu a přendejte na vodou postříkanou utěrku tak, abyste měli pečicí papír navrchu a piškot na utěrce. Sloupněte pečicí papír, piškot opatrně zarolujte spolu s utěrkou a nechte vychladnout.
- Jakmile je piškot vychladlý, rozmotejte utěrku, potřete piškot krémem, posypte nakrájenými jahodami a zarolujte.
- Hotovou roládu přendejte na tác a dejte alespoň na hodinu ztuhnout a rozležet do ledničky.
Pokud se vám recept líbil a rozhodli jste se jej vyzkoušet, určitě se nezapomeňte pochlubit výsledkem na našem Facebooku! Pro další inspiraci se podívejte i na starší recepty na našem blogu, lajkujte nás na Facebooku a hlavně se podívejte i na Lucčin blog :-)