Odpověď je jednoduchá: protože skvěle chutná! Důvodů může být ale mnohem více. Pojďme se společně podívat na to, jak karamel vzniká a k čemu ho v kuchyni můžete využít.
Jak vzniká karamel
Když vezmete cukr a zahřejete ho asi na 170 °C, vznikne vám karamel. Cukr se ale musí zahřívat pomalu až do chvíle, kdy se rozpustí a vytvoří novou strukturu, která se pyšní bohatou chutí a tmavými tóny zlaté barvy. Tomuto procesu se přezdívá karamelizace a zvládnete ho s jakýmkoli cukrem.
Sladkost nebo přísada do dezertů
Karamel můžete využít na několik způsobů. Často se konzumuje jen tak, jako sladký bonbon, ale bez problémů ho můžete přidat také do dezertů nebo nápojů.
Vrstva karamelu se dává do klasických dezertů, jako je například oblíbený crème brûlée. Karamel také tvoří základ lahodných pralinek, stejně jako křupavých oříšků, které zdobí dorty.
Karamel můžete také spojit se smetanou a dalšími ingrediencemi a vytvořit karamelovou omáčku anebo měkké karamelové bonbony, třeba ve spojení s mlékem. Oblíbené jsou také jablka obalená karamelem, která si vychutnáte na podzim a v chladných měsících. Jak si karamel připravit v pohodlí domova? Poradíme vám.
Recept na domácí karamel
Do silnostěnného hrnce vložte cukr a na mírném plameni zahřívejte. Krystalky cukru se po chvilce začnou tavit. Důkladně míchejte, dokud se zcela nerozpustí a směs nezačne tmavnout.
Pokud si nejste jisti, jestli už je karamel hotový, raději ho z plotny odstavte dříve. Spálený karamel žádnou parádu neudělá – a ještě by vám zničil hrnec. Správně udělaný karamel krásně voní a má zlatavě hnědou barvu.