Churros - pečivo podobné našim koblihám je rozšířené v Latinské Americe a na Pyrenejském poloostrově. V originálním receptu se těstem, jde vlastně o odpalované těsto, které se nafoukne, naplní válec s pístem a tryskou se z něj vytlačují tyčinky nebo spirálky (tak, jak vidíte na obrázku), které se smaží v oleji. Churros se jí horké, obalené v cukru a skořici. Mohou se i plnit krémem nebo čokoládou. My si připravíme podle receptu kuličky.
Ingredience:
- 4 vejce
- 60 g másla
- 2,5 dl mléka
- 2 lžíce cukru
- špetka soli
- 160 g mouky
- ½ prášku do pečiva
- cukr moučka + skořice
Postup:
- Máslo ohřejeme v pánvi na středně vysokou teplotu.
- Přidáme mléko, cukr a sůl.
- Když máslo změkne, přidáme mouku a prášek do pečiva. Při přidávání mouky nepřestáváme míchat.
- Vaříme při mírné teplotě, aby se směs nelepila na pánev.
- Odložíme stranou a necháme vychladnout (přibližně 5 minut). Mezitím rozpálíme olej.
- Vrátíme se ke směsi - měla by už být vlažná, a přidáme vejce, která jsme vyšlehali na sníh.
- Když je olej horký, formujeme lžící malé kuličky (přibližně 3x3 cm).
- Smažíme dozlatova z obou stran – cca 2 minuty.
- Churros vysušíme kuchyňským papírovým obrouskem a ještě horké poprášíme moučkovým cukrem a skořicí.
Tip: Podobně můžete připravit i věnečky z odpalovaného těsta. Jen na plech nastříkáte pomocí cukrářského sáčku kolečka, která po upečení ihned, ještě teplé, rozříznete. U tohoto receptu je důležité při pečení neotvírat troubu, jinak se věnečky nenafouknou! Rozříznuté věnečky se plní žloutkovým krémem.