Sýrový koláč, jinak známý jako quiche pochází z Francie a v podstatě se jedná o jakýkoli slaný koláč. Lze ho připravit se zeleninou, sýrem, šunkou, salámem, lososem nebo tuňákem či drůbežím libovým masem. Jeden z nejlepších je ale s pečenými cherry rajčátky, která mu dodají tu správnou „šťávu“. Výborný je quiche ještě teplý s rozpečeným sýrem. Poslouží jako skvělá večeře nebo lehčí oběd.
Ingredience
Na těsto
- 120 g másla
- 280 g celozrnné žitné mouky
- 1 vejce
- 4 lžíce vody
- pečící papír
Náplň
- 3 vejce
- 1 lžíce olivového oleje
- 150 g tvrdého sýra (gouda nebo čedar)
- 100 g slaniny
- 1 šalotka
- 250 g cherry rajčat
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička mořské pepřové soli
Postup
1. Troubu předehřejte na 180 °C.
2. Omytá a osušená cherry rajčata překrojte napůl a dejte na plech vystlaný pečícím papírem. Pečte asi 30 minut.
3. V hluboké míse smíchejte rozpuštěné máslo, mouku, vejce a vodu a rukama vypracujte těsto.
4. Těsto rozválejte a vyložte jím kulatou koláčovou formu. Těsto propíchněte na několika místech vidličkou, aby se během pečení nezvedalo a vložte na 5 minut do trouby.
5. Na pánvi mezitím rozehřejte olivový olej a osmahněte na jemno nakrájenou šalotku. Přidejte nakrájenou slaninu a smažte dozlatova.
6. V misce rozšlehejte vejce se smetanou. Osolte a směs nalijte na pánev. Promíchejte a nechte asi minutu na mírném plameni. Odstavte z plotny a přimíchejte cherry rajčata a nahrubo nastrouhaný sýr.
7. Směs nalijte na těsto a dejte péct asi na 50 minut. A sýrový koláč neboli quiche /kiš/ je na světě.