Vanilkové cupcakes s brusinkovou náplní a bohatou velikonoční ozdobou jsou vítaným zpestřením klasických cupcakes. Brusinková náplň cupcakes ozvláštní a velikonoční ozdobu můžete obměnit za slavnostní, vánoční, podle příležitosti. Fantazii a šikovnosti se meze nekladou.
Ingredience:
Těsto na vanilkové cupcakes - asi 15 kusů:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1,5 hrnku cukru moučky
- 4 vejce
- 1 hrnek podmáslí
- 1 a 1/2 lžičky kypřicího prášku
- 1/2 lžičky soli
- 150 g změklého másla
- strouhaná kůra z jednoho citronu
Brusinková náplň:
- 250 g brusinek
- 150-250 g krystalového
- cukru
- šálek vody
Krém:
- 125 g philladephie
- 200 g mascarppone
- 100 g cukru moučka
- 1 lžíce citronové štávy
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
2. Směs 1 – do mísy vložíme 150 g másla (pokojové teploty), 1,5 hrnku cukru moučky a citronovou kůru. Důkladně vyšleháme, až vznikne světlá pěna a postupně zašleháme jedno vejce po druhém.
3. Směs 2 – smícháme 2 hrnky mouky, kypřicí prášek a sůl. Důkladně promícháme.
4. Do směsi 1 postupně zašleháváme střídavě směs 2 a podmáslí, jako poslední přidáme sypkou směs.
5. Na brusinkovou náplň si dáme brusinky do kastrůlku, podlijeme je vodou přidáme půlku cukru (150 g) a začneme zahřívat. Vaříme cca 15–30 minut dokud brusinky nejsou měkké. Poté brusinky přes sítko promačkáme. Vznikne nám hladká směs tmavé barvy. Podle chuti ještě dosladíme cukrem a vaříme ještě 10 minut na mírném plameni. Necháme zchladnout v lednici.
6. Pečicí plech vyložíme košíčky na pečení, které naplníme do 3/4. Brusinkovou náplň naplníme dovnitř trezírovacím sáčkem. Pečeme přibližně 25 minut.
7. Všechny ingredience na krém dáme do šlehače a šleháme na střední otáčky, dokud nemá krém hladkou konzistenci. Krémem zdobíme (nejlépe cukrářským sáčkem) vychladlé vanilkové cupcakes.
8. Na velikonoční zdobení můžeme použít gelové barvy a udělat si speciální špičkou zelenou travičku, na kterou položíme čokoládová vajíčka. Nebo obarvit krém do hněda kakaem a udělat si ptačí hnízdo, ve kterém bude sedět slepička/vajíčka. Nebo nechat krém čistě bílý, udělat hladkou špičkou kopeček na cupcake a z potahové hmoty vytvořit růžová ouška pro zajíčka, které poté zapíchnete do sněhově bílého kopečku.
S receptem se můžete setkat i na kurzu vaření v Chefparade.