Dnes grilujeme s Napoleon grily - grilované houby s opečeným česnekem a kozím sýrem. Vyzkoušíte tento skvělý, jednoduchý recept? Houby jsou masité a syté a mohou tedy skvěle zastoupit maso. Recept je pro 4 až 6 lidí a zabere vám jen pár minut.
Ingredience na grilované houby s opečeným česnekem:
- 2 velké portobello houby
- 8 velkých žampionů
- 5 velkých kusů hlívy ústřičné
- 4 velké houby shiitake
- 3 šálky velmi horké vody
- ½ šálku balzamikového octa
- ½ šálku extra panenského olivového oleje
- 1 lžíci Crelského Cajunského koření (skládá se ze soli, papriky, škrobu, černého pepře, cibule, bazalky, česneku, fenyklu a tymiánu)
- 1 velkou sladkou cibuli nakrájenou na 3 centimetrové kousky
- 1 šálek rozdrobeného kozího sýru
- 1,5 lžíce česnekového koření na gril
- 1 lžíci nakrájených listů čerstvé bazalky
- Sůl a nahrubo čerstvě namletý černý pepř podle chuti
- Paličky česneku
- Balzamikový ocet a olivový olej navíc nakonec
Postup:
- Vložte houby do velké mísy a nalijte na ně horkou vodu. Položte na houby talířek, aby byly potopené. Nechte je ponořené asi 15 minut; tak na grilu nevyschnou.
- Vylijte vodu a houby nechte v míse. Přidejte ½ šálku octa, ½ šálku oleje a směs koření a dobře promíchejte.
- Předehřejte gril na středně vysokou až vysokou teplotu (asi 230°C).
- Vyjměte houby z octové směsi, marinádu nevylévejte, a položte na gril hlavou dolů. Grilujte 8 až 12 minut, poté otočte, dokud houby nezměknou a lehce se neopečou.
- Česnekové paličky rozpulte, potřete olejem a grilujte řezem dolů.
- Zatímco se houby grilují, potřete kousky cibule octovou marinádou a grilujte 8 až 10 minut, dokud nezměknou a nezezlátnou.
- Nechte houby a cibuli vychladnout a poté je rozkrájejte na 2,5 cm kousky. Smíchejte v misce s kozím sýrem, solí a pepřem, přidejte pár kapek olivového oleje a balzamikového octa.
- Podávejte v pokojové teplotě jako přílohu ke grilovaným steakům nebo vepřovým kotletám.
- Mějte na paměti, že všechny typy hub mají rozdílný čas vaření/grilování, houby portobello zaberou na uvaření nejvíce času, trochu kratší dobu trvají shiiatke, poté žampiony a nakonec nejméně času na zaberou hlívy ústřičné.