Grilované houby s opečeným česnekem a kozím sýrem - Vyzkoušíte?

Grilované houby

Dnes grilujeme s Napoleon grily - grilované houby s opečeným česnekem a kozím sýrem. Vyzkoušíte tento skvělý, jednoduchý recept? Houby jsou masité a syté a mohou tedy skvěle zastoupit maso. Recept je pro 4 až 6 lidí a zabere vám jen pár minut.

Ingredience na grilované houby s opečeným česnekem:

Grilované houby

  • 2 velké portobello houby
  • 8 velkých žampionů
  • 5 velkých kusů hlívy ústřičné
  • 4 velké houby shiitake
  • 3 šálky velmi horké vody
  • ½ šálku balzamikového octa
  • ½ šálku extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíci Crelského Cajunského koření (skládá se ze soli, papriky, škrobu, černého pepře, cibule, bazalky, česneku, fenyklu a tymiánu)
  • 1 velkou sladkou cibuli nakrájenou na 3 centimetrové kousky
  • 1 šálek rozdrobeného kozího sýru
  • 1,5 lžíce česnekového koření na gril
  • 1 lžíci nakrájených listů čerstvé bazalky
  • Sůl a nahrubo čerstvě namletý černý pepř podle chuti
  • Paličky česneku
  • Balzamikový ocet a olivový olej navíc nakonec

Postup:

  1. Vložte houby do velké mísy a nalijte na ně horkou vodu. Položte na houby talířek, aby byly potopené. Nechte je ponořené asi 15 minut; tak na grilu nevyschnou.
  2. Vylijte vodu a houby nechte v míse. Přidejte ½ šálku octa, ½ šálku oleje a směs koření a dobře promíchejte.
  3. Předehřejte gril na středně vysokou až vysokou teplotu (asi 230°C).
  4. Vyjměte houby z octové směsi, marinádu nevylévejte, a položte na gril hlavou dolů. Grilujte 8 až 12 minut, poté otočte, dokud houby nezměknou a lehce se neopečou.
  5. Česnekové paličky rozpulte, potřete olejem a grilujte řezem dolů.
  6.  Zatímco se houby grilují, potřete kousky cibule octovou marinádou a grilujte 8 až 10 minut, dokud nezměknou a nezezlátnou.
  7. Nechte houby a cibuli vychladnout a poté je rozkrájejte na 2,5 cm kousky. Smíchejte v misce s kozím sýrem, solí a pepřem, přidejte pár kapek olivového oleje a balzamikového octa.
  8. Podávejte v pokojové teplotě jako přílohu ke grilovaným steakům nebo vepřovým kotletám.
  9. Mějte na paměti, že všechny typy hub mají rozdílný čas vaření/grilování, houby portobello zaberou na uvaření nejvíce času, trochu kratší dobu trvají shiiatke, poté žampiony a nakonec nejméně času na zaberou hlívy ústřičné.