Jak si poradit s porcováním kuřete

Koupíte-li celé kuře, můžete ho jen vložit do trouby a dozlatova upečené potom oždibovat až do poslední kostičky. A nebo se ho můžete naučit porcovat a vykosťovat, díky čemuž najednou připravíte místo jednoho pokrmu poctivou polévku, řízky, špízy nebo grilovaná křidélka - za to to přece stojí.

Pro porcování kuřete doporučujeme:

2905-4
Kuchařský nůž Grand Class WMF 20 cm
Zjistit více
18054-1
Vykosťovací nůž Fibre Karbon 2 De Buyer 13 cm
Zjistit více
zwilling-four-star-nuz-filetovaci-18-cm
Zwilling Four Star nůž filetovací 18 cm
Zjistit více
11118-1
Vykosťovací nůž Professional "S" Zwilling 14 cm
Zjistit více
2968-8
Bambusové prkénko na krájení WMF 45 x 30 cm
Zjistit více

Porcování kuřete

1. Kuře umístěte na prkénko prsy k sobě. Dlouhými tahy nožem odřízněte nejprve jednu a potom i druhou část prsou od chrupavky. Při odkrajování ostrým nožem byste měli mít stálý kontakt s chrupavkou i prsní kostí. Dbejte přitom na to  abyste nepřišli ani o kousek masa a měli kosti takřka „čisté“.

2. Prso odkrojte od zbytku i s křidélkem a kůží (vhodné pro přípravu šťavnatého kuřecího steaku). Z křidélek odřízněte koncovou část (při dlouhém pečeníí se často spálí).

3. Obě stehna prohněte směrem od sebe tak, abyste uvolnili chrupavku stehenní kosti od páteře.

4. Stehno v místě zlomu odřízněte u chrupavky.

TIP

Chcete-li oddělit i křidélka, nařízněte místo kolem jejich chrupavky kolem dokola tak, aby jste se dostali na konec kosti a celé křídlo jednoduše oddělte rukama.

Mohlo by vás zajímat: Ze zbylého hřbetu připravíte skvělý vývar - recept na poctivý vývar najdete zde

Vykostění kuřecího stehna

vykosteni stehna 1

1. Stehno umístěte na prkénko tak, aby méně masitou (vnitřní částí) směřovalo kostí k vám.

vykosteni stehna 1

2. Prořízněte spodní část masa od chrupavky až ke konci běhu. Prsty obnažte kost a kůži na konci také zcela prořízněte. Tímto máte uvolněnou cestu až ke střednímu kloubu.

vykosteni stehna 1

3. Kolem kloubu kružte dlouhými pohyby nože tak, abyste vzhledně odřízli veškeré maso.

vykosteni stehna 1

4. Stejně tak, jako u bodu 2, je třeba proříznout maso po celé délce vrchní kosti, obnažit ji prsty a nožem zcela odříznout od masa.

TIP

Stehenní maso, je na rozdíl od prsního šťavnaté i po delší tepelné úpravě. Je proto velmi oblíbené a často považované, jako lepší část kuřete.