Článek o tom, proč jíst jehněčí maso máme již za sebou. Tak jdeme na 1. recept a to Jehněčí kotlety s kaparovou omáčkou a pečenou bramborovou pěnou!
S tímto receptem se můžete setkat v Chefparade a autorem receptu je šéfkuchař Jan Hajný.
Ingredience na jehněčí kotlety:
- 12 jehněčích kotletek
- 1 citron
- 200 g kaparů
- 300 g majonézy
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř, cukr
- hrst plocholisté petržele
- 3 PL dijonské hořčice
- 800 g brambor
- 4 dcl smetany 31% min
- olej
Postup:
- Z kotletek odstraníme přebytečný tuk. Po obou stranách je potřeme rozpůleným citrónem.
- Česnek, pepř, sekanou petrželku a hořčici promícháme a směsí potřeme kotlety.
- Necháme pár minut odležet a poté je dáme zatáhnout na rozpálenou pánev.
- Troubu rozehřejeme na teplotu 180 stupňů a kotletky pečeme ještě asi 15 minut.
- Bramborová pěna: z uvařených brambor vyšleháme společně se smetanou hladkou a tvárnou kaši, která je dostatečně pevná na nastříkání jako pusinky na pečící papír.
- Bramborové pusinky pečeme při teplotě cca 180 stupňů přibližně 15 minut.
- Kaparová omáčka: kapary a majonézu rozmixujeme v mixéru a vzniklou omáčku dochutíme solí, pepřem a cukrem.
- Jednotlivé kotletky rozdělíme a podáváme s kaparovou omáčkou a bramborovými pusinkami.
Tip k nákupu:
Kvalitní jehněčí kotlety koupíte např. v JaMi Božská hostina na ulici Boleslavova 17, Praha 4, kam dodávají maso křížence ovcí Charolais a Suffolk přímo Ekofarmy Rybník. Vyzkoušet také můžete v diskuzích velmi dobře hodnocené Maso domů-OCG s.r.o., které však bohužel nemá kamennou prodejnu a nákup masa je možný pouze po internetu. Barva dobrého jehněčího by měla být světle růžová, takže čím světlejší jehněčí bude, tím lépe a tím méně tuku bude obsahovat. Obecně platí, že s přibývajícím věkem ovčí maso tmavne a obsahuje více tuku.