Neobejdete se bez nich při přípravě salátů, steaků, ale ani když chystáte chlebíčky pro návštěvu. Nože musí být ostré, potraviny by se na ně neměly lepit, a taky musí něco vydržet – koneckonců je používáte denně.
Kovové nebo keramické nože?
Nožů dnes existuje celá škála, ale jak si vybrat ten správný? Při výběru určitě zvažujete cenu, značku nebo materiál. Právě ten je u nožů alfou omegou. Časté dilema zní: kov vs. keramika.
Kovové nože patří mezi cenově dostupnější, nejsou ale tak tvrdé, snižují kvalitu potravin a je potřeba je častěji brousit. Jinak jsou na tom čepele z keramiky, které se svou tvrdostí přibližují diamantu. Oproti kovovým jsou mnohem křehčí. Vyžadují opatrnější zacházení a vždy je koupíte pouze v ochranném pouzdře. Na druhou stranu získáte nespočet benefitů. Ostří nerezaví a je velmi odolné - při každodenním používání vydrží ostré několik měsíců až let. Jejich oblíbenost stoupá hlavně kvůli šetrnosti vůči pokrmům – potraviny nezískávají kovovou pachuť a především zelenina a ovoce nehnědne a zůstává déle svěží. Široce oceňovanou vlastností keramických nožů je, že při krájení neničí vitaminy a enzymy v potravinách, protože při styku s nimi nevzniká žádná chemická reakce.