Pakliže se vám naskytne příležitost ochutnat Amaebi sushi nigiri s krevetami, neměli byste odmítnout, jde totiž o ohromnou lahůdku vyrobenou z těch největších krevet - garnátů nebo i někdy z o něco málo menších druhů krevet.
Amaebi sushi se může pochlubit hned několika názvy. Tutéž lahůdku dostanete i tehdy, když si objednáte Amaebi nigiri sushi, Sweet shrimp sushi, Hokkoku Akaebi, Nanban Ebi anebo Tongarasahi sushi.
Jelikož u tradičně užívaných garnátů poptávka převyšuje dodávku, Japonci na výrobu tohoto tradičního sushi v dnešní době užívají také kanadské pacifické krevety, aljašské sladké krevety anebo krevety Botan. Mořské plody dováží z Grónska, Kanady, USA a Mexika.
Všechny tyto krevety se vyznačují nejen svou velikostí, ale i lahodnou sladkou chutí.
Rádi byste si na Amaebi nigiri s krevetsushi pochutnali? Není nic jednoduššího, než abyste si Amaebi sushi sami vyrobili, jde totiž o poměrně snadný recept.
Co budete potřebovat na přípravu Amaebi sushi - nigiri s krevetami?
- krevety
- 300 gramů sushi rýže
- 60 ml rýžového octa
- vodu
- sůl
- 40 gramů cukru
Postup:
1. Základem dobrého sushi je správná příprava sushi rýže. Nejsnazší příprava rýže je nejspíše s pomocí rýžovaru. Postup najdete zde.
2. Hotovou do měkka uvařenou rýži důkladně promíchejte s cukrem a solí (rýži míchejte do té doby dokud se nerozpustí). Teprve až potom do ní postupně přidávejte rýžový ocet. Pozor, nelijte ocet jen na jedno místo, protože byste rýži překyselili. A opět důkladně promíchejte.
3. Krevety opláchněte, zbavte je hlav a oloupejte. S pomocí ostrého nože je po délce nařízněte, zbavte zádi a vnitřní části a opět opláchněte.
4. S čistýma rukama vytvarujte z sushi rýže malé bochánky, tak akorát do úst. Při práci s rýží užívejte rýžový ocet.
5. Na vytvarovaný bochánek rýže položte očištěnou krevetu tak, aby její ocásek visel dolů (ocásek je na okrasu, nepojídá se). Přimáčkněte.
Výroba sushi (i jeho konzumace) je hotový rituál, který se neobejde bez pěkného servírování. Hotové Amaebi sushi proto naaranžujte na pěkné nádobí, třeba na to od Made in Japan, spolu se sójovou omáčkou.