Chakin sushi – recept

Chakin sushi je u nás téměř neznámým druhem sushi, které se v Japonsku podává pouze v rámci výjimečných příležitostí, k nimž patří různé tradiční svátky a oslavy. Nejedná se o klasické sushi, obsah se totiž balí do tenké vaječné omelety, která se následně zdobně převazuje. Jejich náplň vždy tvoří pouze sezónní suroviny a kořeněné sushi rýže.

Chakin sushi vždy představuje velké překvapení, protože dokud do něj nekousnete, nevíte, co obsahuje. Výrobci tohoto sushi velice dbají na pečlivém a krásném zabalení, protože tím ukazují obdarovanému svůj respekt i důležitost.

Ingredience na výrobu cca 6-8 omelet

Chakin

  • 5 vajec
  •  ½ lžičky cukru
  •  špetku soli
  •  2 lžičky bramborového škrobu
  •  2 čajové lžičky vody
  •  olej

Na rýži budete potřebovat

  •  1 šálek sushi rýže
  •  1 a ¼ šálku vody, nebo tolik vody, kolik je uvedeno na obalu
  •  3 a půl lžíce rýžového octa
  •  2 a půl lžíce krystalového cukru
  •  1 lžičku soli

Náplň

  • kromě uvařené rýže budete potřebovat také 40 gramů nastrouhané mrkve
  • 1 polévkovou lžíci sezamových semínek
  • podle libosti můžete sushi naplnit i malými kousky zelených fazolek, shiitake houbami, krevetami apod.

Hotové Chakin sushi nakonec ozdobte

  • krevetami
  • barevnou zeleninou (zelenými fazolkami, mrkví, rapini kvítky)
  • pro zavázání užijte Mitsuba stopky, stonky petržele nebo tence nastrouhané dlouhé proužky celeru a sůl na vaření

Návod na přípravu Chakin sushi

Příprava Chakin sushi je poměrně náročná a neobejde se bez mísy, vidličky, pánvičky, naběračky i ostrého nože. Přesný návod na výrobu Chakin sushi naleznete v přiloženém videu.