Chakin sushi je u nás téměř neznámým druhem sushi, které se v Japonsku podává pouze v rámci výjimečných příležitostí, k nimž patří různé tradiční svátky a oslavy. Nejedná se o klasické sushi, obsah se totiž balí do tenké vaječné omelety, která se následně zdobně převazuje. Jejich náplň vždy tvoří pouze sezónní suroviny a kořeněné sushi rýže.
Chakin sushi vždy představuje velké překvapení, protože dokud do něj nekousnete, nevíte, co obsahuje. Výrobci tohoto sushi velice dbají na pečlivém a krásném zabalení, protože tím ukazují obdarovanému svůj respekt i důležitost.
Ingredience na výrobu cca 6-8 omelet
- 5 vajec
- ½ lžičky cukru
- špetku soli
- 2 lžičky bramborového škrobu
- 2 čajové lžičky vody
- olej
Na rýži budete potřebovat
- 1 šálek sushi rýže
- 1 a ¼ šálku vody, nebo tolik vody, kolik je uvedeno na obalu
- 3 a půl lžíce rýžového octa
- 2 a půl lžíce krystalového cukru
- 1 lžičku soli
Náplň
- kromě uvařené rýže budete potřebovat také 40 gramů nastrouhané mrkve
- 1 polévkovou lžíci sezamových semínek
- podle libosti můžete sushi naplnit i malými kousky zelených fazolek, shiitake houbami, krevetami apod.
Hotové Chakin sushi nakonec ozdobte
- krevetami
- barevnou zeleninou (zelenými fazolkami, mrkví, rapini kvítky)
- pro zavázání užijte Mitsuba stopky, stonky petržele nebo tence nastrouhané dlouhé proužky celeru a sůl na vaření
Návod na přípravu Chakin sushi
Příprava Chakin sushi je poměrně náročná a neobejde se bez mísy, vidličky, pánvičky, naběračky i ostrého nože. Přesný návod na výrobu Chakin sushi naleznete v přiloženém videu.