Když sushi milujete, není co řešit. Ve snaze ještě více popularizovat sushi v zahraničí, japonský kuchař Tam-chan přišel s novým způsobem výroby sushi, které nazval creative sushi. Známé je však i jako creative art sushi.
Creative art sushi je nový trend v japonské kuchyni
Creative sushi představuje nový trend v japonské kuchyni, jenž může mít různou podobu. K výrobě takového moderního sushi se užívá nejen tradičních surovin, ale i zcela atypické, které bychom si dříve ve spojitosti se sushi vůbec nedokázali představit (jako třeba bramborová kaše, lentilky, nutella, oplatkové pláty, burrito, wafle, kokos nebo kupříkladu kysané zelí). Takové creative art sushi má však nejen zvláštní skladbu, ale po rozříznutí s pomocí nože zjistíte, že kromě toho má i velmi zvláštní profil. Principem tohoto sushi totiž není pouze to, aby bylo chutné, ale především, aby vás svou krásou ohromilo již od prvního pohledu. Obzvláště působivě vypadá Creative sushi na tradičním keramickém nádobí Made in Japan.
Takayo Kiyota, proslulý tvůrce toho nejkreativnějšího sushi
Mistrem kreativního sushi je japonský kuchař Tama-chan, známý jako Takayo Kiyota. Na jeho práci se nedá dívat jinak než s otevřenými ústy. Byl to právě on, kdo proslavil Creative sushi po celém světě. Jeho kreativní sushi se vyznačuje tím, že se jedná o maki sushi, čili válcované sushi, které vedle rýže s rýžovým octem obsahuje i řasy Nori. On sám svému sushi říká Nikkori-sushi, čili sushi s úsměvem. Kouzlo výroby tohoto sushi spočívá v tom, že nikdy dopředu nevíte, jestli se vám dílo povede. Zjistíte to až tehdy, když s pomocí nože váleček rozkrojíte na jednotlivá sousta. V té chvíli se vám totiž vyloupne kouzelný reliéf. Věhlas a obdiv po celém světě získal tím, že vytvořil sushi s podobou obrazu “Výkřik”. Zájem o tento pokrm stoupl natolik, že dnes již existuje řada kurzů, které tomuto umění učí další nadšence po celém světě.