Zajímá vás, jak vznikla v současné době mezinárodně oblíbená lahůdka zvaná sushi a jak daleko sahá historie sushi? Možná budete překvapeni, že sushi nepochází z Japonska, jak by většina z nás předpokládala, ale jeho kolébkou je Čína (4. st.). Do Japonska se sushi dostalo až v 7. století n. l.
HISTORIE SUSHI: Fermentace mezi kameny aneb vznik a vývoj sushi
Jak už to většinou bývá, ty nejlepší věci vznikají náhodně. Protože bylo potřeba udržovat ulovené ryby co nejdéle jedlé, vykuchaná, naporcovaná a nasolená ryba se naložila mezi rýži a umyté kameny. Tlak kamenů, teplota a vlhkost vzduchu ovlivňovala dobu čerstvosti rybího masa. Mohlo jít o několik měsíců, ale i let.
Přirozené kvašení - fermentace - se postaralo o zbytek. Procesu kvašení - kysání - také vděčí sushi za svůj název. “Sushi” znamená doslova “kyselá rýže”. Rýže se zpočátku nejedla, sloužila jen jako jakási “drenáž” a obal pro samotné rybí kousky.
Postupem doby se měnil způsob nakládání ryb a od 15. století se začala jíst i rýže. O další dvě století později se příprava zrychlila a ještě více přiblížila sushi, jak ho známe dnes. Ryby se nakládaly s použitím rýžového octa, který je taktéž nezbytný pro přípravu sushi.
Sushi dnešního typu a co ještě nevíte!
Ve dvacátých letech 19. století Hanaya Yohei začal při přípravě sushi používat výhradně čerstvé ryby ze zátoky Edo, proto se pro ně vžilo označení Edomae sushi. Setkal se s velkým úspěchem a tak mohl po celém Japonsku rozšířit síť rychlého občerstvení zaměřenou na sushi.
Ženám vstup zakázán?
Věděli jste, že příprava sushi byla výhradně mužskou záležitostí? Tvrdilo se, že příprava sushi je posvátná záležitost, kterou ženské (prý příliš teplé!) ruce znehodnocují. Tato situace se změnila až v roce 1999, kdy byl přijat zákon o rovných příležitostech. V současné době se v sushi barech a restauracích můžeme setkat s mnoha výbornými šéfkuchařkami.
Jak se sushi dostalo do Evropy?
Do Evropy se sushi dostalo počátkem 20. století. Zasloužila se o to americká herečka a bytová designérka Elsie de Wolfe, která na svých vyhlášených večírcích podávala tehdy neznámé cizokrajné lahůdky. Díky ní si na sushi mohli pochutnávat její VIP hosté v New Yorku, Londýně i Paříži. Od té doby se sláva sushi šíří téměř po celém světě.