Otázka, kterou si pokládá většina lidí, kteří se chystají okusit sushi úplně poprvé nebo ti, kdo se rozhodnou vyzkoušet nový sushi bar. Jak tedy poznat čerstvé a kvalitní sushi?
1. První pohled zblízka
Když si sushi prohlížíte z dálky přes sklo vitríny, jen těžko poznáte, jak moc je nebo není čerstvé (pokud ano, měl by se daný sushi bar/podnik stydět ho vůbec vystavovat). Jakmile vám donesou sushi naservírované na talíři, koukněte jestli jednotlivé sushi kousky drží tvar a nejsou lehce "obarvené" řasou - po několika hodinách začne řasa uvolňovat barvivo do rýže. Čerstvé sushi by se mělo konzumovat ihned po přípravě.
2. Vůně
Nezapomeňte si k sushi přivonět. Nemělo by být příliš cítit rybinou (i v případě, že se sushi podává s lososem/tuňákem) a nemělo by zapáchat. Řasa nori voní vždy mořem a ani vůně rýžového octa by neměla být moc výrazná, což může být způsobeno i špatným poměrem rýže a rýžového rozvaru.
3. Řasa
Mořská řasa nori, která se používá na sushi, by se měla skladovat v uzavřeném balíčku a po otevření ve skleněné nádobě, aby nenavlhla a nezměkla. Čerstvost sushi poznáte ve chvíli, kdy ho ochutnáte. V případě, že je řasa nori křupavá, máte vyhráno.
4. Rýže
Správně připravená rýže na sushi je základ. Sushi rýže by měla být načechraná a po vložení do úst by se měla rozpadat. Čím je sushi starší, tím tvrdší a lepivější se rýže stává.
Pozor si dejte i na servírování. Správně by se mělo sushi podávat s trochou wasabi uvnitř rolky, proto raději upozorněte obsluhu, že si sushi dochutíte až poté sami (a to hlavně v případě, že wasabi nemáte rádi). Sójová omáčka na sushi dokáže přebít všechny chuťové nedostatky a pokud si nejste jisti čerstvostí, vyzkoušejte první sushi kousek bez dochucení sójovou omáčkou a wasabi.
Upozorněním by pro vás měl být nepříjemný zápach či zkažená chuť. V takovém případě sushi nekonzumujte a obraťte se na obsluhu.