Konečně jste se dokopali k domácí přípravě sushi a ono to není tak dokonalé, jak jste čekali? Napoprvé není nikdo mistr. Rozpadající se sushi - možná jenom děláte chybu, o které nevíte. Pojďme se na to společně podívat.
Rozpadající se sushi – problémů může být několik
Nemusíte cestovat do Japonska, abyste se naučili skvělé sushi. Dokonce ani nepotřebujete navštívit předražený kurz. Základy si snadno osvojíte doma a pak už zbývá jenom několik chyb, kterých se musíte vyvarovat. Které to jsou?
Špatně napěchovaná rolka
Můžete mít ty nejlepší instrukce od prvotřídního sushi mistra, ale praxe je praxe. O čem mluvíme? O tom, jak dobře napěchovat nigiri nebo maki. Rozpadající se suhi totiž často je tam, kde je špatná technika při pěchování jednotlivých kousků. Zkoušejte a zkoušejte – bude to chtít desítky až stovky sushi kousků, než dosáhnete dokonalosti.
Nesprávný poměr ingrediencí
Jedním z důvodů, proč se vám sushi rozpadá, může být problém s rýží. Pozor si dejte zejména na správný poměr octa a cukru v rýži. Pokud je totiž poměr špatný, snadno se může z dokonale držícího sushi stát rozpadající zklamání.
Málo ostrý nůž
Používáte na krájení sushi nůž, který máte deset let a ani jednou jste ho nenechali naostřit? Tady může být zakopaný pes. Pořiďte si buď nový kvalitní nůž anebo zainvestujte do ostřiče nožů. Může být klidně elektrický, dobře ale poslouží i klasická bruska. S ostrým nožem snadno ukrojíte sushi tak, aby se vám nerozpadalo.
Moc mokrá řasa
Příliš mokrá řasa může vaši snahu o přípravu dokonalého sushi snadno zmařit. Dejte si hlavně pozor, abyste při manipulaci s řasou Nori měli suché ruce. Stačí totiž jen pár kapek vody z mokrých rukou a může být po všem.
Už víte, jak na to? Poučte se z chyb a připravte si příště opravdu povedené sushi, za které se nebudete muset stydět.
Tip: Znáte 13 surovin, bez kterých se neobejde asijská kuchyně?