Kurz sushi v Chefparade už jste s námi alespoň virtuálně absolvovali. Ale nejen dospělí, i děti mají rády sushi. To už nám nakonec ukázaly i na kurzu Sushi pro děti, kterého se zúčastnily. Tady jsou základní recepty, podle kterých si sushi s dětmi můžete připravit i doma. Jsou tak snadné, že je děti s vaší malou pomocí v pohodě zvládnou.
Kurz sushi vás naučí připravit:
- Uramaki sushi s uzeným lososem (obrácené sushi rolky)
- Sushi duhové
- Futomaki sushi se surimi, zeleninou a salátem (rolky s bohatou náplní, v sójovém papíře)
- Maki sushi vegetariánské (klasické sushi rolky v sójovém papíře)
ROZVAR NA RÝŽI
Ingredience:
- 600 ml rýžového octa
- 100 ml sake (není nutné ho do rozvaru přidávat)
- 200 g soli
- 1 kg cukru
- 1 limetka (šťáva)
TIP:
Na jeden kg uvařené rýže potřebujeme cca 1 dcl rozvaru (je nutné dochucovat podle chuti). Není nutné si doma připravovat rozvar z 1 kg cukru, stačí si recept přenormovat třeba na 10 %: 100 g cukru, 20 g soli, 60 ml octa, 10 ml sake, pár kapek limetkové šťávy.
Co se vám bude hodit?
MAKI SUSHI
Ingredience:
- 1/2 kg rýže na sushi (rýže, sůl, rýžový ocet, cukr)
- 1 balení řasy nori (nebo pro děti rýžového papíru)
- nejrůznější náplně: tuňák, losos, krevety, avokádo, zelenina
Tipy:
- Na hosomaki (asi 2 cm široké rolky) se používá asi 80 g šarí (sushi rýže).
- Na uramaki (obrácené rolky) asi 100 g rýže.
- Na futomaki (silné rolády) asi 220 g rýže.
Postup:
- Rýže: prvním předpokladem pro dobrou šarí je nákup kvalitní suroviny, nejlépe japonské rýže s kulatějším zrnem. Rýži musíte dobře proprat pod tekoucí vodou, jemně míchat a drhnout, až z ní začne vytékat průzračná voda. Po uvaření nechte ještě přibližně deset minut odstát a smíchejte ji v nějaké větší nádobě s octovým nálevem. Pečlivě rozmíchejte. Obecně platí, že 1 kg rýže suché = 2 kg rýže uvařené, a na toto množství použijte 2 dl nálevu.
- Rýži balíme do řasy nori pomocí bambusové rohožky makisu. Do hosomaki se většinou používá jeden, případně dva druhy náplně, jen výjimečně tři a více. U uramaki je obsah bohatší, asi tak tři i více náplní plus ještě něco na „obalení“. U futomaki je obsah nejbohatší. I pět náplní a více, ale není to pravidlo, jen pomůcka.
- Do hosomaki používáme hlavně ryby, ale i zeleninu. Nejznámější jsou tekkamaki s tuňákem a sakemaki s lososem.
URAMAKI SUSHI
Ingredience:
- 1/2 kg rýže na sushi
- řasa nori
- okurka, avokádo, paprika, krabí tyčinky atd.
- sezam, kaviár tobiko, japonská majonéza
Postup:
- Obalte si bambusovou rohožku asi třemi vrstvami potravinové fólie.
- Archy řas nori přepůlte (pokud máte čtvercové), položte lesklou stranou na rohožku a naneste přibližně 100 g rýže po celé ploše řasy.
- Posypte lžičkou sezamu a celé otočte řasou nahoru. Na řasu naneste trochu majonézy. Podélně rozpůlte krabí tyčinku, odkrojte asi 3 mm silný a 7 cm dlouhý plátek slupky okurky a nakrájejte na tenké nudličky, rozpůlte avokádo, nakrájejte z něj podélně čtyři „měsíčky“, oloupejte a nakrájejte na podobné nudličky jako okurku. Tyčinku, čtvrtinu nudliček okurek a avokáda rozložte na řasu a zarolujte.
- Krájejte na 8 kousků.
- Podávejte s wasabi, zázvorem a sójovou omáčkou.