Oshizushi, aneb zmáčknuté, sushi, patří mezi další tradiční druhy sushi. Zrodilo se před mnoha lety v oblasti okolo Osaky, ale s velkou oblibou si na něm dnes pochutnávají v celém Japonsku.
Výroba oshizushi se neobejde bez speciální dřevěné krabičky zvané oshizushihako (což je doslovný japonský překlad lisovacího boxu na sushi), kterou je možno rozebrat na jednotlivé díly. Výsledkem je sushi úhledného hranatého tvaru.
Ingredience na Oshizushi
- 350 gramů sushi rýže
- 150 gramů lososa
- 200 gramů soli
- 500 ml rýžového octu
- nakládaný zázvor
- wasabi pasta
Postup přípravy Oshizushi
- Filety lososa nejprve zbavte kůže i kostí a následně je pak dejte marinovat do nádoby se solí. O hodinu později pak filety omyjte pod proudem vody a zbavte zbytku soli.
- V následujícím kroku filety dejte na jednu hodinu marinovat do rýžového octa.
- Hotovou marinovanou rybu osušte papírovými ručníky a zkontrolujte, zda v ní skutečně už nejsou žádné kosti.
- Pokud je vše v pořádku, ostrým nožem filety nakrájejte na tenké proužky stejné velikosti.
- Nakrájené pásky lososa srovnejte na dno lisovacího boxu, který jste předem pokryli potravinovou fólií.
- Na rybu následně naneste plátky zázvoru i wasabi a pokryjte vrstvou rýže. Rýži vkládejte mokrými prsty, které si pravidelně a pečlivě před nabráním další rýže namočte do rýžového octa.
- Rýži v boxu urovnejte tak, aby byla těsně pod okraj, překryjte kouskem potravinové fólie a s pomocí vrchního dílu oshizushi pořádně stlačte. Následně odstraňte fólii a box překlopte na prkénko. Vezměte ostrý nůž a pečlivě nakrájejte na stejně veliké kostičky o velikosti 3x3 cm a servírujte na japonském keramickém nádobí Made in Japan.
Náš tip: Místo lososa je možno užít i makrelu.