Pizza sushi – říkáte si, co je to za nesmysl? Kdo to jen slyšel…
Jenomže, on to nesmysl není, jde o moderní variantu sushi, které vymysleli v Americe (přesněji v kanadském Montrealu). Kromě Montrealu si však tuhle pochoutku, jehož základ tvoří smažená rýže, losos a avokádo, můžete dopřát i v severovýchodní části Spojených států amerických.
Původ pizza sushi
Za lahůdkou zvanou pizza sushi stojí japonský kuchař Atami, který v roce 1992 působil v Montrealu. Pizza sushi se stala velice rychle populární a dnes patří k tradičním torontským pokrmům.
Podoba pizza sushi
Pro vytvoření pizza sushi se užívá trochu jiná rýže než na klasické sushi (Patty), která tvoří základ, na nějž se pak navrství plátky avokáda, s pomocí ostrého nože na tenké plátky nakrájený losos, tuňák anebo krabí maso a majonéza smíchaná s wasabi. Na absolutním vrcholu se pak položí nakládaný zázvor.
Co budete na výrobu pizza sushi potřebovat:
● 1 hrnek rýže na sushi
● ¼ šálku rýžového octa
● 2 lžíce opékaných sezamových semínek
● ½ avokáda nakrájeného na tenké plátky
● ½ listu praženého nori
● ¾ šálku na tenké plátky nakrájeného lososa nebo tuňáka
● ½ šálku na velmi tenké plátky nakrájené anglické okurky
● 2 lžíce nakládaného zázvoru
● 2 lžíce lehké majonézy
● 2 čajové lžičky mléka
● 1 lžíce wasabi
Co se vám bude hodit?
Postup:
1. V prvé řadě si uvařte rýži. Ideálně v rýžovaru.
2. Do uvařené rýže přidejte rýžový ocet a černý sezam.
3. Nachystejte si dortovou formu. Potáhněte ji pečícím papírem a na ni pak s pomocí stěrky rovnoměrně rozprostřete rýži a pevně přimáčkněte. Dejte bokem, aby rýže zcela vychladla.
4. Na vrch rýže položte plátky avokáda, a dále na tenké pásky nastříhané nori, rybí maso, okurku a naložený zázvor (gari).
5. Nakonec smíchejte majonézu s trochou mléka i wasabi a hotovou omáčkou pocákejte vrch “pizzy”.
6. Pizzu sushi dejte péct do rozehřáté trouby na 165 stupňů a pečte po dobu cca 6-7 minut.
7. Hotovou pizza sushi naporcujte a podávejte. Užít k tomu můžete kupříkladu talíře od společnosti Made in Japan, která se může pochlubit kvalitními výrobky s jedinečným moderním designem, navazujícím na tisíciletou tradici legendárního nádobí mino-yaki. Jde o ideální nádobí nejen pro sushi.