O tom, že v japonské restauraci můžete ochutnat hýbající se chobotnici, jsme už psali. Dokonce si můžete pochutnat na rybě, která ještě mrká, zatímco ji konzumujete. Můžete si o tomto zvláštním zvyku myslet cokoli nebo ho i přísně odsoudit, nepopiratelnou výhodou ale zůstává, že takto připravené sashimi je velmi delikátní a doslova čerstvé... Podívejme se na další zajímavosti, třeba sushi maki s pivem.
[
Udělejte svoje sushi maki zajímavější
Naštěstí jsou i jiné možnosti, jak udělat sushi výjimečným. Umělecké stránce věci hoví styl zvaný "sushi art" nebo "designové sushi". Můžete si vyhrát s konečnou vizuální podobou maki a vytvořit obrázek pandy nebo použít designové řasy nori.
Také už jsme vás (snad) přesvědčili, že pít pivo k sushi je celkem běžná praxe. Ale co takhle zapojit pivo přímo do výroby sushi a udělat vzhledově i chuťově zvláštní variantu maki rolek?
Sushi maki v pivním těstíčku tempura
1. Uvařte silný vývar z čaje butterfly. Cílem je dosáhnout tmavě modré barvy. Nechte vychladnout.
2. V rýžovaru uvařte sushi rýži. Místo vody použijte vývar z čaje butterfly. Rýže pak bude mít krásnou modrou barvu.
3. Do sushi octu nasypte trochu soli a zamíchejte. Tak zaručíte, že se modrá barva rýže nezmění. Důkladně vmíchejte ocet do rýže.
4. Vezměte si velkou nori řasu a ukrojte z ní zhruba čtvrtinu, abyste ji zmenšili. Zbývající kousek schovejte.
5. 85 g hotové sushi rýže rozprostřete na řasu tak, aby vám na obou koncích řasy zbylo trochu místa. Srolujte pomocí rukou a na koncích vyčnívající rýži upěchujte.
6. Zbylou čtvrtinu řasy nori rozkrojte na dvě stejné podélné části.
7. Asi 7 g obarvené sushi rýže rozprostřete po celém kousku řasy a ohněte podélně tak, aby vznikla lodička, ze které bude vykukovat rýže. Postupujte stejně u obou zbývajících kousků řasy.
8. Vezměte si natenko nakrájený filet mořského okouna nebo tresky a ukrojte tak dlouhý kus, jak dlouhou máte připravenou rolku. Zarovnejte okraje filetu do tvaru obdelníku.
9. Vezměte si další kus řasy nori a položte ji na bambusovou podložku kratším koncem k sobě. Na kraj dejte pár zrníček hotové sushi rýže a přilepte na ni další (kratší) kus řasy tak, aby vznikl delší pás.
10. Z připraveného rybího filetu ukrojte tenký proužek, položte na řasu na šířku a z obou stran položte oba dva menší válečky řasy s rýží (viz krok 7.). Nechte si u těla trochu volné řasy (asi 10 cm).
11. Další přísady dávejte za sebou směrem k tělu: další tenký proužek ryby, tenký proužek papriky nebo mrkve, zbylý větší proužek ryby. Teď už byste měli mít pokrytou celou plochu řasy směrem k sobě.
12. Teď pokládejte přísady od menšího válečku s hotovou rýží, tentokrát směrem od těla v pořadí: větší proužek ryby, tenký proužek papriky, další větší proužek ryby.
13. Hotovou větší rolku (viz krok 5) zarolujte do delšího pruhu řasy, kterou jste právě nazdobili. Účelem je, aby v hotové "maxi rolce" byla ryba rovnoměrně rozprostřená po celém obvodu rolky, aby udělala hezký pravidelný vzor.
14. Teď si udělejte tempura těstíčko. Do mísy nasypte mouku na tempuru. Přilijte pivo a lehce rozmíchejte metlou. Těstíčko má mít poměrně tekutou konzistenci.
15. V těstíčku pečlivě a ze všech stran obalte připravenou sushi rolku.
16. Rolku smažte ve fritovacím hrnci nebo na pánvi v silné vrstvě oleje po dobu asi 3 minut, dokud nemá zlatou barvu.
17. Nechte rolku na chvilku vychladnout na papírovém ubrousku a pak nakrájejte ostrým nožem na 5 stejných dílů. Pokud si nevíte rady, videonávod najdete zde.