Obsah článku:
Pánve jsou neodmyslitelnou součástí vybavení téměř každé světové kuchyně. Pánve vám umožní připravit oběd nebo večeři během pár minut, odtud také název minutková jídla, která si i v české kuchyni našla své místo. Pánví existuje na trhu velké množství a někdy je opravdu těžké si zvolit pánev se správným povrchem, který nijak neohrozí naše zdraví a nezačne se po čase odlupovat. Například francouzská společnost de Buyer se zabývá výrobou železných pánví, které žádnou další vrstvu nepotřebují a úprava povrchu se provádí pouze ekologickou, přírodní cestou.
Železné a ocelové pánve se vyznačují odolností, dlouhou životností a výbornými vlastnostmi pro vaření. Železo je skvělý vodič tepla, takže vám železná pánev uspoří při vaření čas i energii.
Z železné pánve se vám nikdy nebude odlupovat žádný povrch a ovlivňovat tak chuť připravovaných pokrmů.
Díky vysoké odolnosti k extrémním teplotám jsou železné pánve vhodné k rychlému a prudkému orestování masa, hub a zeleniny, přesto si pokrmy zachovají většinu zdraví prospěšných látek. Pánev zvládne teplo rovnoměrně rozvést po celém povrchu.
Čím déle a častěji pánev používáte, tím se její vlastnosti zlepšují, což je vlastně paradoxní. Opotřebením získává železná pánev lepší vlastnosti, které poznáte podle stále více černého povrchu.
Druhy ocelových / železných pánví
Ocelové a železné pánve se vyrábí v různých velikostech a pro různá zaměření. Stejně jako u pánví z jiných materiálů, i v nabídce ocelových a železných pánví můžete najít univerzální pánve, steakové a grilovací pánve opatřené mřížkou, WOK pánve s plochým nebo kulatým dnem (můžete používat na otevřeném ohni), pánve na palačinky nebo specifické pánve jako třeba lívanečník pro dokonale tvarované lívance.
Kolekce ocelových a železných pánví de Buyer
De Buyer je již od roku 1839 francouzský výrobce profesionálního nádobí a kuchyňského vybavení, které je vyráběno ekologickým způsobem, bez umělých příměsí a chemikálií. V jejich sortimentu najdete vysoce kvalitní pánve, hrnce, nože, příslušenství na pečení a další pomůcky do vaší kuchyně.
My se dnes zaměříme na jejich kolekce ocelových a železných pánví. Pánve De Buyer jsou opatřeny speciální vrstvou na bázi včelího vosku, která zajišťuje jejich dokonalou nepřilnavost.
Mineral B a Mineral B Bois
Pánve De Buyer Mineral B jsou vyrobeny ze 100% přírodního materiálu. K jejich výrobě se nepoužívají žádné umělé látky jako PFOA nebo PTFE ani chemické látky. Povrch pánví je potažen včelím voskem, který zabraňuje jejich oxidaci a zajišťuje jim nepřilnavost. Jsou ideální k prudkému orestování masa, ale také ke grilování zeleniny nebo hub.
Výroba těchto pánví je šetrná k životnímu prostředí. Pánve jsou ekologické a recyklovatelné. Molekuly železa z pánve jsou zdraví prospěšné, pánve lze používat při velmi vysokých teplotách, při kterých se připravovaný pokrm velmi rychle zatáhne a nedojde k úniku vitamínů ani výživných látek.
Jediný rozdíl mezi Mineral B a Mineral B Bois je v rukojeti - pánve Mineral B mají ocelovou rukojeť, Mineral B Bois mají rukojeť z bukového dřeva, která je také potažena včelím voskem a zůstává během vaření chladná.
Železné pánve Mineral B a Mineral B Bois můžete zakoupit přímo v našem e-shopu zde.
Carbone a Carbone Plus
Pánve z řady Carbone a Carbone Plus jsou vyrobeny z vysoce kvalitního železa. Pánve mají perfektní rozvod tepla, který zajistí rovnoměrné opečení nebo grilování všech pokrmů. Pánve jsou na konci opatřeny hákem, za který se mohou snadno uchytit a stylově tak zdobit okolí kuchyňské linky.
Řada pánví Carbone a Carbone Plus je kompatibilní se všemi druhy varných desek, včetně indukce.
Force Blue
Kolekce pánví Force Blue je díky 2 mm tlustému dnu vhodná pro střední žár tepla. Pánve mají nepřilnavý povrch, který zajistí skvělou chuť všech připravovaných pokrmů. Ty si ta zachovají nejen výbornou chuť, ale také většinu vitamínů a minerálů.
Pánve Force Blue mají černo-modrý odstín, což je způsobeno povrchovou úpravou tzv. oxidací železa, která chrání pánev proti korozi. Pánve Force blue můžete používat na všechny povrchy varných desek, ovšem pouze se středním žárem.
La Lyonnaise
Kolekce pánví La Lyonnaise je určena pro nenáročné spotřebitele, kteří ocení skvělý rozvod tepla. Pánve La Lyonnise se nedoporučují používat na indukci a na ostatních zdrojích tepla se používají na nižší výkon.
Pánve La Lyonnise mají také černo-modrý odstín, což je způsobeno povrchovou úpravou tzv. oxidací železa, která chrání pánev proti korozi. Nepřilnavého povrchu se dosáhne vypálením pánve a jejím běžným používáním, viz níže.
Železnou pánev musíte nejprve „pokřtít“
Když si opatříte novou pánev, musíte ji před prvním použitím vypálit - pokřtít. Vypálením se pánev zbaví kovových zbytků a šupinek, které vznikají při výrobě a také tím zabráníte jejímu zkroucení nebo jiným deformacím.
Způsobů, jak železnou pánev vypálit, existuje více. Nalijte do pánve olej a na středním plamenu nechte vypalovat několik hodin. Druhou nejčastější možností, jak železnou pánev vypálit, je za pomoci oleje a brambor. Do pánve nalijte hodně oleje a dejte na plotnu rozpálit, poté přidejte brambory nakrájené na plátky, hodně soli a nechte je smažit, dokud úplně nezčernají. Po vychladnutí pánve vše vysypejte a utřete papírovou utěrkou do sucha.
Jak o železnou / ocelovou pánev pečovat?
Nevýhodou železných a ocelových pánví je, že se nesmí mýt myčce. Na druhou stranu není nutné je mýt po každém použití. Železnou pánev stačí otřít papírovou utěrkou a dokonce se doporučuje pánev trochu mastnou zanechat, zabráníte korozi. Z tohoto důvodu, při mytí pánev vždy důkladně osušte, potřete olejem a uchovávejte na suchém místě. Pánev vám bude skvěle sloužit a s její pomocí se stanete králem či královnou v přípravě rychlého jídla.