Jestli se po ránu neobejdete bez šálku kávy, určitě si tento nápoj užijete i v lahodných dezertech. Káva ve spojení s pečením je klasika, která nikdy nezestárne. Prozradíme vám, jak kávu v kuchyni nejlépe využít a po kterém druhu sáhnout.
Silná káva zvýrazní chuť a dodá vůni čokoládovým dortům nebo koláčům. Vůbec nejznámější varianta dezertu, který se pojí s kávou, je tiramisu. Rozhodně ale není jedinou pochoutkou, kterou si s kávou můžete připravit.
Jakou kávu do pečení zvolit
Možná vás to překvapí, ale do dezertů nepatří výběrová káva. Naopak, doporučuje se používat pouze rozpustnou kávu. Na rozdíl od té mleté se totiž zcela rozpustí v horké vodě. Tím pádem se snižuje riziko, že by v dezertu zůstaly kousky zrnek a výsledný pokrm obsahoval částečky, které by jeho chuť zrovna nevylepšily.
Káva v kuchyni – kam s ní
O tiramisu už jsme mluvili – a možná jste ho sami doma i vyzkoušeli. Kde jinde ale můžeme kávu v kuchyni využít? Vyzkoušejte kombinaci s brownies, přimíchejte kávu do čokoládového dortu anebo kávu spojte s cukrem a krémem a vytvořte dokonalou polevu. Káva vám skvěle poslouží i při přípravě vánočního cukroví.
Jak kávu do dezertů zapracovat
Při práci s kávou v kuchyni se držte receptu. U tiramisu platí, že piškoty se namáčí do vychladlé kávy. A třeba u takových kávových řezů se káva míchá společně s rozpuštěným máslem. Pokud se chystáte třeba na trubičky s kávovou náplní, budete kávu šlehat společně s vejci a cukrem, dokud vám nevznikne požadovaný krém.
V každém případě si na kávě v dezertech bezpochyby pochutnáte. Dejte se do pečení a připravte si kávovou sladkost, kterou si všichni zamilují.
Tip: Čokoláda a pečení jdou ruku v ruce. Víte, kterou čokoládu na pečení zvolit?