O nožích WMF víme všechno!

Noze clanek header

Nože patří k nejstarším rukodělným předmětům člověka. Nůž odedávna sloužil jako pracovní pomůcka, nástroj, domácí pomocník či zbraň. V 18. Století se objevuje jako důležitá součást jídelního příboru a je pozdvižen dokonce do role šperku a uměleckého předmětu. Velmi kvalitní nože byly kovány již v raném středověku. WMF sestává v této tradici a věnuje výrobě obzvláštní pozornost, čepele jsou vyráběny ze speciální oceli a čepel je opracovávána po celé délce kovářským kladivem, několikrát broušena a leštěna, až k dosažení naprosté hladkosti povrchu. I přes moderní technologii je zapotřebí k dosažení dokonalého výrobku více než 30 úkonů. Každý výrobní postup podléhá kontrole pomocí laseru. Výsledkem toho je, že čepel je optimálně ostrá a ostrost vydrží značně dlouhou dobu.

Anatomie kovaných nožů

Popis nože

Tajemný text na čepeli

Chcete porozumět nápisům na ostří nožů? Pomůže vám to v orientaci a výběru toho správného nože pro vaše potřeby. Na čepeli u většiny WMF nožů najdete názem produktové řady, například Grand Class, Grand Gourmet a podobně. Pod označením řady uvidíte zemi původu, v případě nožů WMF je to Německo. Dále bývá na také vyznačena délka čepele v centimetrech a často také i v palcích. V rámečku pak najdete artikolové číslo, písmeno X označuje vysoce legovanou ocel, číslo 45 značí obsah uhlíku 0,1%, určuje tvrdost oceli a tím i ostrost. Cr, chemická značka chromu, poukazuje na přítomnost tohoto prvku ve slitině což zaručuje nerezivění a trvanlivost broušení. Podobně pak Mo znamená obsah molybdenu, který zaručuje dodatečnou odolnost proti korozi a V obsah vanadia, které zaručuje vysokou odolnost. Číslo na konci, v tomto případě 15 specifikuje obsah chromu v %.

Typy čepelí a hřbetů

Noze clanek cepele

Rozměr, jakost a konzistence potravin jsou různorodé, proto je zapotřebí pro správný řez použít i správné čepele. 1 Rovný hřbet: Hřbet nože je rovný, špička mírně zahnutá, čepel může při řezu hladce sjet (např. víceúčelový nůž). 2 Zahnutý hřbet: Hřbet nože mírně zahnutý a ohyb hřbetu koresponduje s ohybem špičky nože. Tento druh nože je vhodný ke špikování (špikovací nůž). 3 Rovná čepel: Hřbet nože je zahnutý a ostrý čepele je rovné. Řez probíhá rovně bez výkyvu (např. nůž na zeleninu). 4 Čepele s dvojitým zubatým ostřím: Patentováno WMF – jedná se o oboustranné zubaté ostří. Nůž je vhodný na krájení tvrdších druhů potravin jako je chléb, cibule, zelenina, uzenina nebo hluboko zmražené potraviny.

Typy nožů

Grand Class

Tradice si podává ruku s designem. Tak se dá charakterizovat nový řada kuchyňských nožů Grand Class. Černé rukojeti s nerezovými nýty jsou optickým důkazem prvotřídního ručního kovářství. Rukojeti jsou bezešvé a absolutně hygienicky nezávadné. Jak si ale vybrat ten správný nůž? V tomto článku vám ukážeme různé typy nožů a jejich využití.

Noze clanek typy 1 (str 10)

1 Nůž na loupání: Zobcovitě tvarovaná čepel se přizpůsobí jakémukoliv okrouhlému tvaru ovoce a zajistí co nejšetrnější odstranění slupky. Určitě je vám známo, že pod slupkou je nejvíce vitamínů. Špička nože umožňuje vydlabování nebo ozdobné vykrajování.

2 Nůž na zeleninu: Nepostradatelný při čištění a  krájení zeleniny, salátů nebo hub. Krátká pružná čepel je je k tomuto účelu velmi praktická.

3 Špikovací nůž: Dlouhá špičatá čepel umožňuje  hluboké vpichy do masa, pokud chcete maso proložit špekem nebo česnekem.

4 Víceúčelový nůž: Určený ke krájení, čištění od nejmenších po největší druhy produktů. Vhodný pro úpravu masa, čerstvé zeleniny i ovoce.

5 Nůž na pečivo: Dlouhá čepel se zubatým ostřím rozkrojí kůrku chleba a vytvoří rovné hladké plátky. Nůž je vhodný pro krájení i měkkého ovoce.

 

Co je dobré vědět o nožích?

Čištění a údržba: Čepel nože propláchněte po každém použití pod kohoutkem teplé vody. V podstatě jsou všechny nože, vyráběné firmou FMW vhodné do myčky nádobí, s výjimkou řady Demastaer, přesto ale doporučujeme ruční mytá všech nožů, aby se zabránilo mechanickému poškození ostří nože.

Skladování nožů: Vysoce kvalitní nože vyžadují také pečlivé zacházení. Volným uložením do zásuvky může dojít ke vzájemnému poškození ostří, proto doporučujeme použití bloku na nože. Čepele jsou chráněny před poškozením, nože jsou přehledně srovnány a připraveny k používání. WMF má v nabídce dekorativní bloky na nože v různém provedení.

Krájecí podložky: Ostří čepelí je velmi citlivé. Používejte proto krájecí podložky ze dřeva, bambusu nebo vysoce kvalitní umělé hmoty. Ty mají jemný povrch a jsou ideální pro krájení, sekání nebo drcení.

Broušení: Také nejkvalitnější čepele se časem opotřebí a je potřeba je nabrousit. Zacházení s ocílkou vyžaduje trochu zručnosti a cviku. Úplně nejjednodušší způsob použití je brousku na nože. Čepel několikrát protáhneme a a docílíme původní ostrosti. Upozornění: Neostřit nože s pilkou neb oboustranným zubatým ostřím.

Další typy nožů

Noze clanek typy 2

1 Víceúčelový nůž: Víceúčelový nůž dělá čest svému jménu. Malá, dobře uchopitelný, vhodný pro krájení ovoce, zeleniny, uzenin, ale také by\linek a cibule.

2 Nůž na maso: Je vhodný ke krájení syrového i upraveného masa, díky tvaru a ostří zaručuje rovné krájení bez ztráty šťavnatosti.

3 4 Nůž šéfkuchaře: Je vhodný pro krájení masa, ryb a zeleniny. Díky široké čepeli je možné krájet i bylinky nebo ořechy a použít jako pomůcku při nabírání nakrájeného produktu. Široká čepel umožňuje též rovnoměrné plátkování.

5 Nůž Santoku: Je pro příznivce asijské kuchyně, kteří připravují pokrmy v pánvi Wok. Nůž podle japonského vzoru vhodný pro krájení nebo sekání masa, ryb, zeleniny nebo bylinek.

 

Grand Gourmet

Tato řada spojuje náročný design s vysokou funkčností. Rukojeti z patentovaného materiálu Cromargan jsou příjemné pro uchopení. Jsou funkčně zpracovány, jsou prakticky nezničitelné a garantují hygienické použití. Design a použitý materiál je vhodný pro umístění osobní rytiny. Označení jménem nebo vyrytým jmenováním je propůjčena noži individualita a nezaměnitelnost.

Noze clanek typy 3

1 Vykosťovací nůž: Úzký špičatý nůž je možno otáčet všemi směry. Je proto vhodný k odstranění kůže, šlach u masa. I u drůbeže, pevná rukojeť zabezpečuje i přenos váhy.

2 + 3 Filetovací nůž: S pružnou a vysoce ostrou čepelí umožňuje odstranění kůže, šlach i kostí. Při porcování masa přeruší bez problémů i vlákna. Díky pevné oceli je vhodný při porcování masa.

4 Masová vidlička: Dlouhé, kónicky tvarované vidlice umožňují hluboký vpich do masa, aniž by unikla krev nebo šťáva. Vidlička je vhodným pomocníkem při porcování nebo zkoušce propečení masa.

5 Ocílka: I ty nejlepší nože ztrácí časem svoji ostrost a je nutno je dobrousit. Ostří čepele brousíme ve cca 20 st. Odklonu pomocí ocílky tahem, rovnoměrně z obou stran. Nepoužívat k nožům s pilkovým nebo zubatým ostřím.

 

Spitzenklasse

Nová verze klasické řady má vylepšený tvar rukojeti, pro příjemnější uchopení. Nýtované rukojeti jsou z vysoce kvalitní umělé hmoty, bezešvé a zaručují tak naprostou hygienu. Tato řada mimo jiné nabízí i tyto typy nožů:

Noze clanek typy 2

1 Nůž na rajčata, zoubkovaný: Čepel naruší drobnou slupku a zajistí nakrájení rovných hladkých plátků. Pomocí zobáčků na špičce nože můžete plátky napichovat.

2 Nůž na steak: Správný steak má na povrchu jemný a křupavý, uvnitř šťavnatý. Steakový nůž umožňuje nakrájet jemné plátky, aniž by šťáva z masa vytekla.

3 Kuchyňský nůž: Dlouhá rovná čepel umožňuje i krájení objemnějších druhů potravin, jako je brokolice, květák ale je možné s ním i porcovat ryby nebo drůbež.

4 Nůž šéfkuchaře: Tento typ nože jsme již popsali výše.

5 Nůž s patentovaným dvojitým ostřím WMF: Tento nůž je ideální pro krájení pečiva, zeleniny, cibule, uzenin, ale také vám pomůže s hluboce zmraženými potravinami.

 

Doufáme, že jste se dozvěděli mnoho nových informací a bude pro vás hračkou vybrat si ten správný nůž! :-)

CTA_banner1