Milujete dobrý kus masa, ale neradi chodíte do steakhousů, protože si nikdy nejste jisti, jaký steak si vybrat? Vyznat se ve všech typech steaků není hračka a mnoho z nás se stydí zeptat číšníků. Máme pro vás vysvobození! Přinášíme vám velkého průvodce různými druhy steaků, ve kterém se dozvíte, odkud jaký druh pochází, jaká je jeho struktura i pro koho je určen. Tak si dejte nohy nahoru a pusťte se do čtení :-)
"Dvojitý král steaků"
Tento steak bývá nazýván králem steaků, a to hlavně proto, že se v podstatě jedná o dva steaky v jednom. Na jedné straně najdete New York strip a na druhé Filet Mignon. Je to vlastně větší T‑Bone steak. Kvůli své velikosti se tedy hodí pro větší jedlíky a nebo pro páry. Nejvíce zazáří, když jej připravíte na grilu, ale fajn je i připravený na pánvi.
- zadní část hřbetu směrem k oháňce
- křehoučký (svíčková) i šťavnatý (roštěnec)
"T‑Rex mezi steaky"
Jak již bylo řečeno, T‑Bone steak je podobný Porterhouse steaku, je ale krájený na menší plátky. Název dostal podle hřbetní kosti, která protíná steak v polovině a rozděluje jej na dvě části, pravou svíčkovou a nízký roštěnec. Část u kosti patří mezi ty nejlahodnější a většinou váží kolem půl kila.
- zadní část hřbetu směrem k oháňce
- křehoučký (svíčková) i šťavnatý (roštěnec)
"Trip Trap Trop"
Často se označuje jako "Santa Maria steak" a je velmi populární v Californii. Je plný chuti, má nižší obsah tuku a není ani příliš drahý. Skvělou chuť má díky jemnému tukovému mramorování a je velmi jemný, pokud ho ovšem neogrilujete příliš. Výborný je marinovaný a připravený na grilu.
- část mezi ořechem a květovou špičkou
- vyznačuje se křehkým vláknem a tukovým krytím
"Pupek"
Flank steak pochází ze spodní části hovězího pupku. Maso je vhodné na pečení ideálně vcelku, a poté se krájí v šikmém úhlu na tenké plátky. Flank steak obsahuje vyšší podíl vláken a maso je o něco tužší, proto musí být vyzrálé. Zrání je opravdu důležité, na čerstvém flank steaku byste si nepochutnali. Ideálně by tento kus masa měl zrát kolem dvou měsíců.
- pupek, spodní šál
- měkký a prorostlý
"Big Apple steak"
New York strip nebo také Striploin patří mezi ty nejpopulárnější steaky a najdete jej téměř v každém steakhousu. Tento steak pochází z nízkého roštěnce a maso je velmi libové, právě proto, že pochází ze svalu, který za života zvířete není příliš aktivní. Mnoho lidí preferuje tento typ steaku připravený rare a nebo dokonce blue, aby vynikla jeho pravá chuť.
- hřbet, nízký roštěnec
- libový, ale přitom stále chutný
"Malý, ale lahodný"
Mignon znamená v překladu malý. Filet mignon nebo také Tenderloin steak pochází z malého kousku masa, který byl odebrán z konce svíčkové a má velice jemnou a křehkou strukturu, lze ho krájet i vidličkou. Steak nemá výrazné hovězí aroma a podává se nejčastěji středně nebo krvavě propečený. Díky jemnosti a libovosti je oblíben zejména u žen, muži ale často preferují jiné druhy steaků.
- špička svíčkové
- nejkvalitnější část masa (a také nejdražší)
"Ryb(í) oko"
Typickým znakem tohoto steaku z vysokého roštěnce je "tukové oko", V některých restauracích jej také můžete najít pod označením Entrecote. Co se týká chuti, patří tento steak k těm nejlepším. Pochází totiž z žeberní, velmi pohyblivé části zvířete. Je výrazně prorostlý tukem a hodí se například i na pomalé pečení.
- hřbet, vysoký roštěnec
- měkký a šťavnatý (pokud je dobře vyzrálý)
"H(u)anger steak"
Hanger je maso ze svalu bránice, které se u nás někdy říká „veverka“. Nachází se v blízkosti jater, která masu dodávají silně kořeněnou chuť. Hanger steak je známý pro svou vysoce aromatickou chuť a jedná se o výběrový kus masa. Vhodný je na grilování, prudké opékání na pánvi a na výrobu masových rolád.
- svalový úpon bránice zvířete
- jedno z nejchutnějších mas s jemně kořeněnou chutí
"Rumpcajs"
Plátky steaku se krájí z vykoštěné hovězí zadní kýty, takzvaného vnitřního špalíku. Maso je velmi libové, avšak není až tak jemné. Pokud maso není dobře vyzrálé a odleželé, může být tužší. Lépe se hodí na pečení či dušení vcelku, případně na roštěnky.
- horní část zadní kýty
- libový s výraznou chutí
"Krávě pod sukni"
Skirt steak je část prorostlého hovězího masa pocházejícího z hrudí. Jedná se o dlouhou a plochou část, která je mezi kuchaři oblíbená především díky své chuti, která je výraznější než u Flank steaku.
- hovězí hrudí
- prorostlý s výraznou chutí
"Placatá žehlička"
Skvělé, šťavnaté maso, které je mnohými považováno za vůbec nejlepší kus zvířete. Pochází ze střední části plece, takzvané loupané plece. Maso je šťavnaté díky jemnému mramorování a má výraznou vůni. Velmi často se tato část plece používá do gulášů a ragů, ale teprve na grilu ji dokážete pořádně ocenit :-)
- střední část plece
- šťavnatý a voňavý