Základy kuchyně

Praktický průvodce nákupem 10 základních položek, které potřebuje každá kuchyně a do kterých se vyplatí investovat.

0 kitchen basics rec

Co patří mezi základní výbavu každé kuchyně?

Kuchyňského nádobí, přístrojů, pomůcek a příslušenství je tak široký výběr, že si musíme klást otázku - potřebujeme to všechno? Přirozeně záleží především na tom, jak často a jaké pokrmy připravujete. V našem průvodci však najdete 10 základních kuchyňských nástrojů, které využije opravdu každá kuchyně. Ať už si chcete pořídit nádobí do své první kuchyně, nebo si přejete nahradit staré kuchyňské vybavení a pořídit si kvalitní a funkční základní kuchyňské náčiní.

Kuchyňské potřeby jsou předměty, které používáte prakticky neustále. Dali jsme si proto záležet, abychom do průvodce zařadili výrobky spolehlivé a kvalitní, které odolají intenzivnímu používání i zubu času. Od ověřených výrobců, kteří nabízejí nejen výrobek, ale také řešení, technologie a design, díky nimž budete vařit snadno, rychle, efektivně a... s radostí. 

10 klíčových položek, které potřebujete v kuchyni:

Sada nožů
Krájecí prkénka
Univerzální pánev
Sada hrnců
Rychlovarná konvice
Pekáč
Sada náčiní
Kuchyňské misky a cedník
Tyčový mixér
Forma na pečení

 

Absolutní základ kuchyně

 

Dobrý kuchyňský nůž je jedním z nejdůležitějších nástrojů v každé kuchyni. Při výběru nožů do kuchyně se vždy zaměřte na materiál, ze kterého jsou čepele a rukojeti vyrobeny, výrobní postup a cenu. A cena vám může hodně napovědět, protože špičkové kované nože vyrobené z kvalitní nerezové oceli určené k výrobě nožů nebudou nikdy levné.

Vybrat nůž

Jaké nože v kuchyni opravdu potřebuji?

Detailního průvodce, jak vybrat správné nože najdete ZDE, ale obecně platí, že základem každé kuchyně jsou tyto 3 nože:

Kuchařský nůž

Univerzální nůž, který si poradí s různými druhy potravin (maso, ryby, zelenina, bylinky atd.) a různými kulinářskými úkony - krájením, sekáním, filetováním, krájením na kostičky i řezáním.

Vybrat kuchařský nůž

bread knife

Nůž na chleba

Díky vroubkovanému ostří se skvěle hodí ke krájení křupavého chleba bez rozmačkání měkkého středu a ke krájení měkkého ovoce a zeleniny. Vyberte si ten nejpevnější, který si můžete dovolit (nože na chléb mají často ohebnou čepel).

Vybrat nůž na pečivo

vegetable knife

Nůž na zeleninu

Malý a šikovný, vhodný na drobné ingredience, loupání a krájení ovoce a zeleniny a na všechny různé mikroúkoly v kuchyni.

Vybrat nůž na zeleninu

Pokud jste si již vybrali nože do kuchyně, určitě potřebujete i kvalitní prkénko. V ideálním případě byste měli mít samostatné prkénko na krájení masa, ryb, chleba a zeleniny (a ty jsou k dostání v sadách s praktickým stojánkem), ale pro začátek si můžete jednoduše vybrat kvalitní plastové prkénko nebo robustní prkénko z tvrdého a kvalitního dřeva (a používat pokud možno obě jeho strany).

Vyplatí se koupit dražší dřevěná prkénka?

Dřeviny jako javor, bambus nebo teak neztupí ostří nožů tak snadno jako plastová, mramorová nebo skleněná prkénka. Dřevěná prkénka - pokud se o ně správně staráte - budou vždy dobře vypadat a sloužit vám po mnoho let (také jako servírovací prkénka na sýr nebo jiné pochutiny). A pokud chcete, aby vám prkénko vydrželo celý život, nezapomeňte ho nedávat do myčky a celý povrch prkénka pořádně namažte minerálním olejem a nechte ho přes noc vsáknout. Pokud to budete dělat pravidelně, bude vaše prkénko odolnější vůči vlhkosti, nebude vysychat a deformovat.

 

Jaká prkénka se vyplatí koupit

UBRD

Robustní, silná dřevěná prkénka od renomovaného českého designéra Petra Nováka, držitele Red Dot Design Award!

Prohlédnout si UBRD

Brabantia

Vysoce kvalitní, funkční krájecí prkénka z plastu, také v sadách s praktickým stojánkem na linku.

Prohlédnout si Brabantia

Continenta

Překvapivě praktické a funkční prkénko pro všechny milovníky pořádného kusu dřeva.

Prohlédnout si Continenta

 

Žádná kuchyně se neobejde bez pánve. A pokud vaříte často, pravděpodobně budete potřebovat i různé pánve na různé druhy jídel. Jako první byste si měli pořídit pánev univerzální, se kterou zvládnete téměř vše. Další typy pánve si pořizujte v případě, že určité pokrm připravujete často - wok na asijské speciality nebo zeleninu, grilovací pánev na steaky či pánev na palačinky nebo lívanečník pokud milujete sladké snídaně. Velikost volte podle velikosti vaší rodiny. Pokud se rozrostete nevadí. Menší pánev využijete třeba na míchaná vejce.

Vybrat pánev

Jak vybrat tu správnou pánev nebo sadu pánví?

Nejprve se podívejte na našeho kompletního průvodce pánvemi, abyste si vybrali tu, která splní všechna vaše očekávání, a při výběru správné pánve do vaší kuchyně vezměte v úvahu:

  • velikost pánve (pro kolik osob obvykle vaříte).
  • typ vařiče, který máte (plynový, elektrický nebo indukční?). Pokud rádi připravujete steaky nebo frittaty, bude se vám hodit pánev, kterou můžete vložit i do trouby)
  • druhy jídel, které obvykle vaříte.
  • materiál (pravděpodobně nejdůležitější faktor ze všech - zvolíte ocelovou nebo nepřilnavou pánev?)

 

Jaké jsou základní typy pánví do každé kuchyně?

Univerzální pánve

Nejuniverzálnější, k dispozici v různých velikostech a z různých materiálů, včetně nepřilnavých povrchů.

Vybrat univerzální pánev

Pánve na soté

Kulatá pánev s velkým povrchem a vysokými okraji, ideální pro dušené pokrmy. Má dlouhou, pevnou rukojeť a někdy i další menší pomocnou rukojeť na druhé straně.

Vybrat pánev na soté

Grilovací pánve

Ideální pánve na opékání masa nebo zeleniny s vyvýšenými drážkami, které vytvářejí charakteristický vzhled "jídla z grilu".

Vybrat grilovací pánev

 

Kulina tip

Pánve jsou jednou z nezbytností každé kuchyně. Sázkou na jistotu jsou tradiční ocelové pánve od renomované francouzské značky de Buyer. Ocelová pánev "zraje jako víno" a čím déle a častěji ji používáte, tím lepší vlastnosti má a stává se prakticky nepřilnavou. Pokud dáváte přednost nepřilnavému povrchu od začátku, tak není vhodné šetřit. Levné nepřilnavé pánve se snadno poškrábou, vyboulí a výsledek vaší práce bude jen zklamání. Sáhněte proto raději po o něco dražší pánvi - např. německá značka kvalitního nádobí WMF se pyšní řadou pánví ProfiResist, které jsou mimořádně odolné a jsou první řadou nepřilnavých pánví, které by vám měly sloužit prakticky celý život. Ať zvolíte tradici nebo moderní technologii, s kvalitní pánví se nebudete u sporáku trápit.

 

Jdeme do varu

 

Sada hrnců je samozřejmou součástí každé kuchyně, ale výběr toho správného není samozřejmost. I hrnce jsou také investicí. Zvlášť když vezmete v úvahu, že většina rodin si spíše koupí nové auto než novou sadu hrnců. Jednou zakoupené hrnce vám budou sloužit po mnoho let, a tak je rozumné výběr nepodcenit.

Vybrat hrnce

Jak vybrat sadu nádobí do kuchyně?

Vše zásadní pro výběr sady hrnců, která vám bude sloužit dlouhá léta, jsme pro vás shrnuli v našem průvodci výběrem správných hrnců. Zamyslete se především nad tím:

  • jaký druh hrnců potřebujete, kolik a jak velké by měly být (hrnec na vývar, nízký kastrol a rendlík je naprosté minimum).
  • jaký materiál byste měli zvolit - zvažte pouze vysoce kvalitní a odolné materiály, které vyhovují typu vařiče, který používáte. A - pokud je to pro vás důležité - zda je materiál/výrobek vhodný pro mytí v myčce nádobí nebo troubě.
  • jaké vlastnosti a příslušenství by měly vaše hrnce mít (pokličky, odměrky na vnitřní straně, žáruvzdorné rukojeti).

Jaké jsou klasické hrnce do každé kuchyně?

Hrnce na polévku

Velké hrnce, obvykle vyšší než širší, vhodné na polévky, vývary, vaření těstovin a velkého množství potravin.

Vybrat hrnec

Nízké kastroly

Ideální pro vaření menšího množství zeleniny, rýže a pokrmů z jednoho hrnce.

Vybrat kastrol

Rendlíky

Malé hrnce s rukojetí, skvělé pro přípravu omáček nebo ohřívání malého množství jídla.

Vybrat rendlík

 

Bez rychlovarné konvice už se dnes neobejde žádná kuchyně. Konvice už ale dávno nejsou jen kuchyňskými spotřebiči. Protože jsou neustále na očích, staly se také ozdobou kuchyňského prostoru, předměty, na které je radost pohledět, a designovými ikonami.

Vybrat konvici

Jakou rychlovarnou konvici si mám koupit?

  • Především si vyberte spolehlivého výrobce. Značku, která nabízí servis výrobků a která má mezi zákazníky dobrou pověst.
  • Investujte do konvice vyrobené z kvalitních a odolnch materiálů. Nebo chcete kupovat novou plastovou konvici každý druhý rok?
  • Vyberte si objem, který odpovídá vašim potřebám, a styl, který se hodí k vaší kuchyni.
  • Při výběru konvice myslete na barvu ostatních drobných kuchyňských spotřebičů na kuchyňské lince (mixér, toustovač atd.) nebo si kupte ucelenou kolekci spotřebičů, která bude ladit navzájem a s vaší kuchyní tak, aby prostor působil harmonicky a stylově.

Jaké rychlovarné konvice doporučujeme?

KitchenAid

Americká ikona, která kombinuje moderní funkce a vintage design.

Prohlédnout KitchenAid konvice

Smeg

Retro design a skvělá paleta barev, také s funkcí regulace teploty

Prohlédnout Smeg konvice

Alessi

Nechť je "obyčejná konvice" hvězdou vaší kuchyně díky poutavému italskému designu.

Prohlédnout Alessi konvice

 

Potřebuji varnou konvici s regulací teploty?

Pokud používáte převážně 100% vroucí vodu a pijete pouze černý čaj, konvici s regulací teploty opravdu nepotřebujete. Pokud jste al příznivci bylinných, zelených a bílých čajů, které je třeba louhovat při teplotách mezi 70 a 90 °C, bude pro vás konvice s ukazatelem teploty praktickým a užitečným spotřebičem.

Jaké pokrmy můžete připravovat v pekáči a zapékací míse?

Pokud máte troubu, budete přirozeně potřebovat i pekáč, hnec do trouby nebo zapékací mísu. Využijete je nejen na pečení masa, sváteční kachny nebo krůty ale také na přípravu zapékaných brambor, lasagní nebo koláčů. Podle toho, jak často a co pečete nebo zapékáte, můžete vybírat z různých typů zapékacích mís a pekáčů, s víkem i bez něj.

Nádobí na pečení se vyrábí v různých velikostech a z různých materiálů, a pokud si vyberete litinové nebo keramické hrnce nebo pekáče z prvotřídní nerezavějící oceli, můžete si být jisti, že vám vydrží dlouho.

Jaký druh pečicí nádoby mám zvolit?

Zapékací nádoby

Porcelánové a keramické nádoby na pečení si můžete vybrat v mnoha velikostech a stylových barvách a mohou zároveň zdobit police ve vaší kuchyni.

Prohlédnout zapékací mísy

Litinové hrnce

Litina je sice těžká, ale skvěle vede teplo a je perfektní na přípravu pomalu dušeného masa a zvěřiny - na sporáku nebo v troubě, po celé generace!

Prohlédnout linové nádobí

Pekáče

Tradiční pekáče jsou vyrobeny většinou z nerezové oceli a pokud zvolíte nepřilnavý povrch, tak volte kvalitní značku, protože se opravdu snadno poškrábe či odlupuje.

Prohlédnout pekáče

 

Šikovní pomocníci

 

Bez nářadí se jednoduše neobejdete, ani v kuchyni. K míchání, obracení, nabírání, atd. Speciálně pokud se rozhodnete pro varianty z plastu, ujistěte se, že je náčiní vyrobeno z kvalitních, potravinářsky bezpečných a tepelně odolných materiálů. A pokud je chcete mít připraveno na lince po ruce, můžete vybírat z kousků, se kterými se bude nejen dobře vařit, ale bude radost se ně i koukat :)

Vybrat náčiní

Co obsahuje běžná sada kuchyňského náčiní?

  • vařečky
  • naběračky
  • obracečky
  • pěnovačku
  • stěrku nebo špachtli
  • případně vidličku na maso

Prohlédněte si sady kuchyňského náčiní od značek specializujících se na funkční, trvanlivé a dobře vypadající kuchyňské doplňky a vyberte si to, které bude ve vaší kuchyni sloužit a vypadat nejlépe.

WMF

Praktické nářadí pro všechny kuchyňské práce od německé značky kuchyňských výrobků #1.

Prohlédnout náčiní WMF

De Buyer

Dáváte přednost kombinaci dřeva a nerezové oceli? Vyberte si z tradiční francouzské výroby.

Prohlédnout náčiní de Buyer

Joseph Joseph

Moderní barevné nářadí ze žáruvzdorného nylonu.

Prohlédnout Joseph Joseph

Kulina tip

Moderní sady kuchyňského náčiní se obvykle dodávají s dobře vypadajícím stojanem, nebo lištou, pro umístění nebo zavěšení na lince. Jsou vyrobeny z tepelně odolných a zdravotně nezávadných materiálů.

 

K míchání ingrediencí, marinování, mytí potravin, skladování zbytků a odkapávání těstovin nebo zeleniny - kuchyňská mísa a cedník jsou nepostradatelnou dvojicí v kuchyni. Misky se často dodávají ve stohovatelných sadách o různých velikostech, což je nejpraktičtější řešení, šetřící prostor ve vaší kuchyni. Některé obsahují vnitřní odměrky, mají protiskluzové dno nebo praktické rukojeti. Cedník je také nezbytnou součástí každé kuchyně - rýži ani těstoviny bez něj nescedíte.

Co vybrat?

WMF

Moderní kuchyňské mísy a cedníky z nerezové oceli pro minimalistické kuchyně.

Prohlédnout misky WMF

Koziol

Prohlédněte si barevné kuchyňské misky a cedníky od 100% udržitelné značky Koziol.

Prohlédnout cedníky Koziol

Brabantia

Udělejte si radost barevnými a prostorově úspornými sadami kuchyňských misek s odměrkami.

View Brabantia

 

Opravdu potřebuji v kuchyni tyčový mixér?

Ruční mixér vám nezabere mnoho místa, ale usnadní a urychlí přípravu jídla a ušetří vám spoustu námahy s pasírováním. Během několika vteřin připravíte krémové polévky, dětskou výživu, koktejly, humus, zeleninové čatní nebo pesto. A díky dalším metličkám s ním můžete také šlehat smetanu nebo bílky nebo napěnit mléko. Moderní ruční mixéry se často dodávají s mini sekáčkem a přídavnou nádobou, která vám poskytne ještě více možností. Pokud tedy váháte, jestli tyčový mixér potřebujete, odpověď zní: budete ho nejspíš potřebovat co nevidět!

 

Jaký typ ručního mixéru si mám koupit?

Kvalitní tyčové mixéry dnes nabízejí mnoho moderních funkcí. Zde jsou ty, jimž byste měli věnovat pozornost:

  • výkonný motor
  • volba rychlostí
  • mixovací čepele z nerezové oceli
  • další příslušenství, jako je šlehač, sekáček či odměrka
  • ergonomický design

Jaké mixéry doporučujeme

Bamix

Legendární spotřebiče švýcarské společnosti založené v roce 1953, která se specializuje na ruční mixéry.

Prohlédnout Bamix

KitchenAid

Ikonický design, prvotřídní kvalita, vysoká variabilita pro různé úkoly v kuchyni.

Prohlédnout KitchenAid

Tefal

Praktický pomocník do každé kuchyně.

Prohlédnout Tefal

 

 

Potřebuji formu na dort?

Neuvěříte, jak často ji budete potřebovat - svátky, rodinná setkání, zvláštní příležitosti, ale i romantické večeře, večery na pohovce během dlouhých zimních dnů nebo víkendy. Osladit si život vlastně potřebujete nečekaně často. A proto každá kuchyně potřebuje dortovou formu!

A nemusí se jednat samozřejmě o klasickou dortovou formu, pořiďte si kvalitní formu podle toho, jaký druh dezertů pečete nejčastěji nebo nejraději. Narozeninové dorty si žádají kulatou dortovou formu. Ovocné a drobenkové koláče nízkou koláčovou formu, kterou využijete i na slané quiche. Pokud máte rádi bábovky, zvolte tradiční bábovkovou formu, a pokud prostě jen čas od času potřebujete kousek domácí buchty, zvolte univerzální obdélníkovou dortovou formu nebo formu na chleba, kterou budete moci použít i na pečení chleba nebo paštiky.

Prohlédnout nabídku forem na pečení

 

tmp

Marcel Vargaeštok, zakladatel školy vaření Chefparade

Vyplatí se investovat do základního kuchyňského vybavení? Ano!

Věci, které používáte denně - pro krájení, přípravu, vaření a pečení, se vyplatí vybírat s rozvahou a investovat i větší částku. Místo nákupu desítek levných a často nepotřebných pomůcek investujte do kuchyňských potřeb, které skutečně používáte, a které vám život v kuchyni maximálně usnadní.