Jak připravit dokonalé sushi u vás doma? Máme pro vás kompletní videonávod na přípravu sushi, který jsme pro vás natočili ve spolupráci se školou vaření Chefparade. Podle tohoto návodu dokáže připravit sushi opravdu každý! Naučíte se 3 druhy sushi - nejznámější Maki sushi, oblíbené obrácené rolky Uramaki sushi a jednoduché Nigiri sushi. A můžete se těšit i na tipy a rady šéfkuchaře Jana Hajného, který se přípravě sushi věnuje již několik let a získal nejedno ocenění na gastronomických soutěžích.
CO BUDEME NA SUSHI POTŘEBOVAT?
Nejprve si představíme ingredience, které budeme na přípravu sushi potřebovat.
- Mořská řasa Nori, do které sushi balíme.
- Sushi rýže (nenahrazujeme, jinak výsledek nebude odpovídat našim představám)
- Rýžový ocet nebo hotový rozvar na ochucení rýže
- Podložka na balení sushi
- Nakládaný zázvor, který se pojídá mezi sousty
- Sójová omáčka k podávání
- Wasabi pasta k ochucení sushi a k podávání
- čerstvá zelenina (okurka, paprika, avokádo,...), čerstvé ryby a mořské plody (losos, tuňák, krevety,...) dle vaší chuti a fantazie
Všechny ingredience kromě čerstvé zeleniny a ryb najdete v kategorii Sushi.
Rýže na sushi 1 kg |
Mořské řasy Nori 28 g |
Rýžový ocet 500 ml |
Wasabi pasta 43 g |
Sójová omáčka 250 ml |
1. PŘÍPRAVA SUSHI RÝŽE
Aby se vám sushi podařilo, vždy používejte rýži vhodnou na sushi, nikdy ne obyčejnou. Jen rýže na sushi vám zajistí tu správnou lepivost, aby vám sushi drželo pohromadě a mělo ten správný tvar. Můžete použít například následující značky, nebo jiné, k přípravě sushi určené druhy:
Takto vypadá správná konzistence uvařené a již ochucené rýže. Je dostatečně lepivá, aby se nám sushi nerozpadalo a dobře se tvarovalo.
- Rhee Chan
- Lagris
- Kimpo
- Nishiki (Nišiki)
- Shinode
1. Sushi rýži si nejprve dobře několikrát propláchneme. Voda nemusí být zcela průzračná, ale rozhodně nesmí být kalná.
2. Sushi rýži vložíme do hrnce a nalijeme zhruba tolik vody, aby rýži na sushi přesahovala o 1 cm.
3. Hrnec zakryjeme pokličkou a položíme na rozehřátou plotýnku.
4. Když začne dostatečně voda se sushi rýží vřít, zlehka (!) ji promícháme a stáhneme výkon na menší stupeň.
5. Rýže by měla být hotová tehdy, když se odpaří všechna voda.
6. Hotovou rýži na sushi odstavíme z plotýnky, odkryjeme pokličku a necháme vychladnout.
7. Pokud si (nejen) sushi rýži připravujete často, doporučujeme pořídit si kvalitní rýžovar. Ušetří vám čas i práci a rýži si můžete klidně uvařit dopředu.
2. RÝŽOVÝ ROZVAR/NÁLEV NA SUSHI
Nyní si připravíme octový nálev na sushi:
- 60 ml rýžového octa
- 40 g cukru
- 10 g soli
1. Vše pořádně promícháme, aby se cukr a sůl rozpustily. Pokud směs ohřejeme, cukr a sůl se teplem lépe rozpustí.
2. Rýži je před vařením nutné proprat pod tekoucí studenou vodou, dokud nebude voda téměř čirá (ne příliš dlouho, cca 3-4 min). Na 1kg rýže přijde 1,3 l vody. Rýži vaříme pod pokličku nebo použijeme rýžovar. Vaříme, dokud se voda nevypaří, poté ji necháme 10 minut odpočinout a vysypeme do nádoby, kde se smíchá se sushi octem.
3. Na 1 kg rýže použijemee cca 1 dcl hotového rozvaru. Pokud vaříte rýže méně, zbytek ochuceného octa na sushi můžete klidně skladovat pár měsíců v chladničce, případně jej využít jako zálivku na salát nebo součást různých dresingů. Pokud se vám nechce vyrábět si octový nálev, můžete si koupit hotový sushi ocet. Hotový rozvar nalijeme rovnoměrně do ještě horké rýže a jemně ho s ní smícháme (nemícháme silou, rýže by ve výsledku neměla být kašovitá).
4. Rýže na sushi je nutné přibližně 20 minut chladit. Poté ji přemístíme do připravené mísy, ideálně dřevěné, a postupně do ní pomalu přimícháváme octový nálev.
5. Určitě ho nelijte najednou na jedno místo, protože byste si nechtěně mohli veškerou práci pokazit a sushi rýži okyselit příliš.
6. Doporučujeme si malou část nálevu na sushi odložit na později.
7. Ochucenou rýži na sushi necháme téměř úplně vychladnout.
Pozor: Uvařenou rýži nikdy neochucujte octovým nálevem v kovové nádobě. Ideální je speciální dřevěná nádoba na chlazení sushi rýže (takzvaně hangiri), ale postačí i jiná dřevěná, plastová nebo keramická miska.
Náplň zvolíme podle toho, co máme rádi. Obecně se používá čerstvá zelenina a mořské ryby.
3. PŘÍPRAVA PODLOŽKY A INGREDIENCÍ
1. Bambusovou podložku obalíme v potravinářské fólii, aby se nám snadno čistila, prodloužila se její životnost a aby se nám sushi k podložce nelepilo.
2. Připravíme si řasy nori, wasabi, nakládaný zázvor, sójovou omáčku a zbylé ingredience podle vlastní chuti.
3. Nakrájíme si ryby. Při krájení ryby nezapomeňte, že krájíme po vlákně, zhruba na 0,5 cm silné proužky. Používejte ostrý nůž, abyste neporušili jemnou rybí strukturu a zbavte rybu kůže speciálním filetovacím nožem. Na Nigiri sushi si pak nakrájejnte tenké plátky ryb.
4. Zeleninu si připravíme na tenké proužky. Nekrájejte je příliš silné, aby se vám sushi dobře balilo.
U Maki sushi používáme maximálně 3 ingredience, aby se nám rolka dobře balila a držela tvar.
4. JAK VYTVOŘIT MAKI SUSHI?
1. Na bambusovou podložku si položíme řasu, drsnou stranou směrem nahoru. Stačí nám polovina řasy.
2. Navlhčíme si ruku a pomalu začneme vrstvit sushi rýži na řasu. Levou rukou si ji přidržíme a navlhčenými prsty pravé ruky rýži roztahujeme téměř po celé ploše řasy nori, pouze v horní části necháme cca 2 cm volné na slepení rolky. Rýži moc nestlačujeme, snažíme se, aby zůstala kyprá.
3. Na rýži můžeme podle chuti nanést jemný proužek wasabi pasty.
4. Na takto připravenou řasu s rýží můžeme začít přidávat další zvolené sushi ingredience. Ukládáme je zhruba do středu rýže. Pro Maki sushi používáme maximálně 3 ingredience. Například jen samotného lososa nebo tuňáka s okurkou. Nepřeplňujeme, aby nám šla rolka hezky zabalit a aby držela svůj tvar.
5. Aby rolka pěkně držela pohromadě, zbylým octovým nálevem potřete prázdný konec řasy. Ocet poslouží jako “lepidlo”.
6. Začneme rolovat od kraje s rýží směrem k prázdné, octovým nálevem potřené řase. Nebojte se trochu přitlačit, aby měla rolka pěkný tvar a ingredience držely pohromadě.
7. Pokud se vám první rolky příliš nepodaří, nevěšte hlavu. Uvidíte, že se budete postupně zlepšovat! Kuchaři ve školách sushi se často i dva roky učí tvarovat bochánky z rýže, než je jejich mistři pustí k přípravě ryb. Takové důkladné školení na mistra sushi se může protáhnout i na deset let! Pokud přesto máte pocit, že potřebujete pomoc, mohou vám pomoci sushi recepty nebo můžete absolvovat kurz přípravy sushi.
8. Hotovou rolku nechte pár minut odležet, aby řasa nasála vlhkost z rýže. Sushi se pak bude lépe krájet.
Nigiri sushi je váleček z rýže ozdobený plátky ryb, krevetami či dalšími dobrotami.
5. PŘÍPRAVA NIGIRI SUSHI
1. Navlhčíme si ruce a tvoříme z rýže podlouhlé válečky.
2. Z jedné strany uděláme do válečku důlek a dáme navrch tenký plátek ryby. Můžeme použít i krevetu a jiné ingredience podle chuti.
3. Plátek ryby uhladíme, aby byla krásně zřetelná její struktura.
4. Aby vám kreveta nebo nějaká jiná rozměrnější ozdoba nepadala, můžete ji připevnit tenkým páskem z mořské řasy.
Uramaki sushi je bohatší než Maki sushi a rýže není v tomto případě uvnitř ale zvenku rolky.
6. PŘÍPRAVA URAMAKI SUSHI
1. Na podložku položíme polovinu řasy Nori.
2. Navlhčíme si ruku a nanášíme tentokrát zhruba o 20% více rýže (než u Maki sushi) po celé ploše řasy. Nyní nepotřebujeme nechávat volný pás pro slepení. Rýži můžete trošku víc přitisknout než v předchozím případě.
3. Posypeme lehce rýži směsí bílého a černého sezamu.
4. Otočíme řasu s rýží řasou navrch. Jedná se o tzv. obrácenou rolku, rýži tedy tentokrát nebudeme mít uvnitř rolky jako to bylo u Maki sushi, nýbrž zvenku rolky.
5. Rolku naplníme oblíbenou kombinací ryb a zeleniny nebo můžete vytvořit jen čistě zeleninovou rolku vhodnou pro vegetariány. Náplně můžete dát víc, Uramaki sushi je bohatší než Maki sushi.
6. Zabalíme rolku jako jsme se to učili u Maki sushi.
7. KRÁJENÍ SUSHI
1. Pro úspěšné krájení je předpokladem velmi ostrý nůž. Ideální je speciální japonský kovaný nůž na sushi. Zvládnete to ale i s “obyčejným” velmi ostrým nožem.
2. Čepel nože vždy před samotným krájením namočíme do vody a přebytečnou vodu okapeme.
3. Snažíme se krájet všechny kousky stejně široké. Obvykle se jedna rolka Maki sushi krájí na 6 kousků a Uramaki sushi na 8 kousků přibližně stejné velikosti.
Sushi krájíme vždy velmi ostrým nožem, který předem namočíme do vody.
8. SERVÍRUJEME
Hotové sushi elegantně naaranžujeme na talíř a podáváme. Nezapomeňte na nakládaný zázvor, wasabi a sójovou omáčku. Na servírování jsou ideální hranaté talíře na sushi. Stylové je jíst sushi jídelními hůlkami. Podívejte se i na další doplňky z nádherné japonské keramiky Made in Japan, která váš zážitek s domácím sushi ještě zesílí.
Doporučujeme zakoupit výhodný sushi set, kde naleznete potřebné ingredience a podložku na přípravu sushi. Pak už si dokoupíte jen čerstvé ryby a zeleninu podle vaší chuti. Balíček se také hodí jako dárek pro milovníky této japonské speciality.
Sushi naaranžujeme na sushi talíř a podáváme s kvalitní sójovou omáčkou a wasabi pastou.
Doufáme, že vám náš návod byl přínosem, a že si na domácím sushi pochutnáte. A nebojte se, zvládneme to i my v Chefshopu, tak se nemusíte ničeho bát. Je to zábavné a výsledek je naprosto fantastický. Nezapomeňte se podívat na videonávod, který jsme pro vás připravili s šéfkuchařem Janem Hajným, který se přípravě sushi věnuje opravdu dlouho a má pro vás skvělé tipy a triky.