Co je to Sous Vide?
Slovo Sous-Vide pochází z francouzštiny a v překladu znamená „ve vakuu“. Metoda Sous-Vide je vaření při konstantní nízké teplotě. Takto můžete připravovat například maso, ryby, zeleninu, ale i třeba vajíčka. Ingredienci nejprve musíte zavakuovat do speciálního plastového sáčku pomocí tzv. vakuovačky, kterou vysajete veškerý vzduch. Ingredience pak zůstane déle čerstvá a můžete ji takto skladovat v lednici, ale i v mrazícím boxu.
Vakuováním potravin prodloužíte jejich životnost a nemusíte tedy vše co nakoupíte ihned zpracovávat, aniž byste se museli strachovat, že se vám jídlo zkazí. A při mražení díky sáčkům uspoříte spoustu místa, jsou totiž mnohem skladnější než neforemné a zbytečně velké plastové krabičky.
Potřebujete-li vakuovačku pro Sous-Vide nebo vakuovací fólie pro Sous-Vide, vyberte si z naší pestré nabídky.
Hlavním účelem sáčku je ale samozřejmě vaření ve vodní lázni. Do sáčku rovnou před vakuováním můžete přidat koření, bylinky, česnek, máslo, atd. Všechny chutě se během pomalého vaření promísí a prostoupí celou ingrediencí, která se vaří rovnoměrně a je všude stejně „propečená“.
Sáček pak vložíte do vodní lázně, kterou jste si předem naplnili vodou (mezi rysky) a zahřáli na požadovanou teplotu. Pak už jen vaříte tak dlouhou, aby vaše jídlo bylo měkké přesně tak, jak jste si představovali.
Je to tak jednoduché! A výsledek? Ten nemá konkurenci. Ať už metodou Sous-Vide připravujete zeleninu či maso, budete z výsledku nadšeni. Tento způsob přípravy pokrmů si oblíbily nejen špičkové restaurace, pro které má tato metoda nevyčíslitelné výhody, ale i běžné domácnosti začínají objevovat její skvělé vlastnosti a kouzlo přípravy těch nejlahodnějších pokrmů bez práce a se 100% výsledkem.
Kouzlo předpřípravy a široké využití Sous-Vide
Přední restaurace využívají metodu Sous-Vide denně, jak pro skladování zásob, tak především pro předpřípravu jídel, kterou můžete velmi dobře využít i doma. Můžete si totiž například steakové maso zavakuovat do sáčku s bylinkami a kořením, uvařit jej ve vodní lázni a uložit do lednice do té doby, než jej budete chtít servírovat. Stačí jen po uvaření sáček rychle zchladit studenou vodou a uložit ve vaší ledničce na nejchladnější místo. Tam bude váš steak čekat na příhodnou chvíli.
Jen si představte, že vám přijde nečekaná návštěva. Nechcete přece strávit celý večer v kuchyni a mořit se s přípravou jídla, zatímco se vaši přátelé baví. Užijte si společné chvíle a pak během pár minut vykouzlete ten nejlepší steak, propečený přesně tak, jak si kdo přeje. Vytáhnete jen předvařený steak z lednice, prohřejete jej chvilku ve vodní lázni, aby nebyl studený a pak už jej jen rychle a zprudka opečete po všech stranách.
Uvnitř bude maso krásně měkké a na povrchu bude křupavá kůrka. Přesně tak má správný steak vypadat. No vidíte a nezabralo vám to ani tolik času. Všechna ta těžká práce zbyla na Sous-Vide a vy teď už jen pomocí pár jednoduchých úkonů sklidíte veškerý obdiv a chválu.
A přesně tak se připravují ty dokonalé steaky, na které chodíte do drahých restaurací, jen si jich kuchaři předpřipraví trochu více. A je zaručeno, že steak bude vždy stejně propečen, tak jak si zákazník zvolí, podle toho, zda má rád rare, medium či well done a bude mít pokaždé stejný tvar i barvu.
A to je dnes v době, kdy se na prezentaci a kvalitu podávaných pokrmů tolik dbá, velmi důležité. Navíc maso neztratí na objemu, a tudíž je příprava metodou sous-vide velmi ekonomická a úsporná. Pro restaurace je maso nejdražší surovinou, a proto tuto výhodu velmi ocení, ale potěší to určitě i vás doma.
Navíc získáte po uvaření v sáčku šťávu, kterou pustilo během dlouhého vaření při konstantní nízké teplotě maso a další ingredience, jež jste vložili spolu s ním do sáčku. Tuto šťávu pak můžete použít na vynikající omáčku.
Teploty a časy při vaření metodou Sous-Vide
Stejným způsobem si můžete připravit či předpřipravit filet z ryby, kuřecí či kachní prso, tužší části hovězího masa, ale i maso vepřové. Vždy docílíte měkkého a neobyčejně šťavnatého kousku masa, které se pod vidličkou bude rozpadat, ale zároveň si bude držet na talíři svůj perfektní tvar. Na pánvi jej jen rychle zatáhnete, ale pozor, ať jej nevysušíte!
Musíte být opravdu rychlí a teplotu zvolit podle druhu masa. Hovězí steak můžete osmahnout na rozpálené pánvi, ale u kuřecího masa či rybího filetu teplotu raději trochu stáhněte. Nechcete přece přijít o tu krásnou křehkost masa uvnitř. Ale nemusíte zůstat jen u masa. Pomocí Sous-Vide si můžete uvařit i zeleninu, houby či vejce. Vaší fantazii se meze nekladou. Jen zvolíte správnou teplotu a čas, po který se bude ingredience vařit ve vodní lázni.
Příklad nejčastějších teplot a časů pro vaření Sous-Vide:
Teplota | Čas | |
rybí filet | 52 °C | 20 minut |
kuřecí prso | 63,5 °C | 2 hodiny |
hovězí steak výšky 5 cm, medium |
60 °C | 4 hodiny |
vepřové koleno | 71 °C | 24 hodin a více |
Další teploty i časy najdete v přehledných tabulkách pod tímto odstavcem, na internetu nebo si můžete dokonce stáhnout aplikaci do vašeho chytrého mobilu. Metodou Sous-Vide z žádného masa neuděláte podrážku, vždy bude měkoučké a šťavnaté.
Cílové teploty - tabulka ke stažení ve fromátu .pdf
Doporučené časy vaření - tabulka ke stažení ve fromátu .pdf
Zaujalo vás vaření způsobem Sous-Vide?
Pokud vás metoda Sous-Vide oslovila, není nic snazšího, než ji vyzkoušet v pohodlí vašich domovů. Již nemusíte chodit na speciality do vyhlášených restaurací. Se Sous-Vide máte zaručený výsledek při každém vaření, ze kterého budete nadšeni vy i vaše okolí. Stačí vám jen vakuová balička, speciální vakuové sáčky či rovnou celá role, která je ekonomičtější a můžete si vytvořit sáčky přesně takové, jaké potřebujete a samozřejmě vodní lázeň. To vše u nás v e-shopu pohodlně nakoupíte.
Máme pro vás Sous-Vide přístroje, a to nejen vodní lázeň tzv. Sous-Vide hrnec, ale také ponorné cirkulační zařízení, které můžete použít v jakémkoliv hrnci či velké nádobě, která je uzpůsobena pro daný rozsah teplot. A toto zařízení bude v nádobě udržovat zvolenou konstantní teplotu. Je jen na vás, co je pro vás praktičtější a co se vám bude lépe do vaší kuchyně hodit.
Můžete si vybrat mezi výrobky Steba Sous Vide, ale také Guzzanti nebo Profi Cook. Všichni výrobci poskytují produkty té nejvyšší kvality, takže určitě nesáhnete vedle. Pak už jen zvolíte vhodnou teplotu a čas podle druhu připravované ingredience a můžete experimentovat s kombinacemi různých chutí, které vám budou nejvíce chutnat.
Vyzkoušejte metodu sous-vide sami!
Zkuste například tento jednoduchý recept na jehněčí kotletky připravované metodou sous vide. Vložte do sáčku jehněčí kotletku společně se snítkou rozmarýnu a dvěma stroužky česneku. Tato kombinace je prostě geniální. Vysajte pomocí vakuovačky všechen vzduch. Zahřejte vodní lázeň na teplotu 56,5 °C a vařte kotletku 3 hodiny. Po vyjmutí z vodní lázně kotletku osušte kuchyňskou utěrkou a na rozpálené pánvi rychle po všech stranách osmahněte. Nechte chvilku na dřevěném prkénku odpočinout a můžete podávat například s batátovým pyré na lůžku z hráškových výhonků. Dobrou chuť! Pro další inspiraci navštivte tuto skvělou stránku s mnoha Sous Vide recepty v češtině.
Jak připravit dokonalý steak
Richard Blais vás v tomto videu naučí připravit šťavnatý steak, u kterého se vám budou sliny sbíhat!
Jak připravit kuřecí prsa
Kuřecí prsa bývají často suchá a bez chuti. Richard Blais vám ale ukáže, jak je pomocí Sous Vide připravit tak, aby v nich zůstaly všechny šťávy a chutě.
Jak připravit zeleninu
Vařená zelenina velmi často ztratí vařením chuť, barvu i vitamíny. Podívejte se, jak Richard Blais připraví brokolici ve vakuu k naprosté dokonalosti.
A jak vlastně vypadá Sous vide přístroj uvnitř?
To můžete zjistit v tomto videu, ve kterém se podíváte do útrob přístroje SousVide Supreme.